Blisk in grom

V teh krajih Evrope strele sekajo najpogosteje

M.K.
13. 6. 2017, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Katera so tista območja v Evropi, kjer se najpogosteje sproščajo udari strele? Kje so tako imenovane "vroče točke" pojavljanja strel?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Uradna statistika vremenoslovcev razkriva, da je evropsko središče pojavljanja strel območje severne Italije in neposredna okolica. V tej regiji je značilna visoka stopnja nestabilnega vremena, zaradi visokih temperatur zraka v poletnih mesecih in hkrati velike količine vlage v zraku, ki izpareva iz toplega Sredozemlja. Posebnost tega območja izhaja iz Jadranskega morja, gorskih masivov vključno z Alpami, Apenini in Dinarskim gorovjem, ki s svojimi orografski vplivi povzročajo vremenske vzorce, ugodne za nastanek neviht.

Nekatera območja v severni Italiji, zahodni Sloveniji in severozahodnem delu Hrvaške imajo celo več kot 200 nevihtnih dni v letu. S tako visokim deležem nevihtnih dni v letu se, po poročanju portala Severe Weather Europe, ki opozarja pred verjetnostjo neurij in ekstremnih vremenskih pojavov, lahko pohvali le manjše število zelo omejenih območij v drugih koncih Evrope.

Profimedia
Prizor strele v Jonskem morju.

Območja z najvišjim deležem nevihtnih dni v letu: severna Italija in zahodna Slovenija, ob tem pa še prav tako zelo aktivno območje v Črni gori.

www.severe-weather.eu
Skupno število nevihtnih dni s strelami na leto.

Podatki vremenoslovcev za leto 2014 kažejo, da se stopnja aktivnosti in lokacija strel preko leta spreminja.

- V prvih treh mesecih je dejavnost strel večinoma lokacijsko omejena na severni do severovzhodni del Sredozemlja in nizka, z najvišjimi vrednostmi od 4 do 6 bliskov na kvadratni kilometer v letu.

- Ta stopnja se zelo poveča meseca maja, in postane bolj dejavna vse do mejne črte Nizozemska – Danska – severna Poljska, z izjemo Britanskih otokov in Irske, kjer se strele skorajda ne pojavljajo.

- Stopnja se znova dramatično poveča junija in doseže vrhunec v juliju, ko doseže najvišje vrednosti prek 40 bliskov na kvadratni kilometer na leto v severni Italiji. Druga zelo aktivna območja vključujejo gorata območja jugo-vzhodne Evrope, Dinaride, Karpate in Balkansko gorovje.

- Visoke stopnje se obdržijo na tem območju tudi avgusta, ko dosegajo najvišje stopnje na območju Alp.

- Septembra in oktobra se največja dejavnost seli proti jugu, zlasti na gorata območja Albanije in zahodne Grčije, kjer dosega najvišje vrednosti prek 20 bliskov na kvadratni kilometer na leto.

- Povečana dejavnost se obdrži v Grčiji in na skrajnem jugu Italije v novembru in se decembra pomakne proti jugovzhodnemu delu Sredozemlja.

www.severe-weather.eu
Pogostost pojavljanja strel (100-krat udarci na kvadratni kilometer v enem letu).

Takšne ugotovitve potrjujejo tudi najnovejše raziskave. Po podatkih, ki so jih vremenoslovci v 10-letnem obdobju zbrali s pomočjo dolgoročnega sistema za beleženje strel ZEUS, sta s strelami najbolj aktivni območji v Evropi severna Italija in zahodna Slovenija, ki se jima pridružuje še drugo zelo aktivno območje, ki je v Črni gori. Ugotavljajo pa tudi, da višje temperature na celotni površini Sredozemskega morja povečujejo dejavnost strel.

Ni torej odveč opozorilo, da je obala Jadranskega morja, ki je ena najbolj obiskanih poletnih letoviščarskih destinacij Evrope, prav v tem letnem času hkrati tudi eno izmed najbolj radodarnih območij s strelami. Želimo vam, da bi fascinantno lepoto bliskov opazovali le iz varnega zavetja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan