Zanimivosti

Ni treba, da je vedno meso!

Revija Maja
5. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vse več je med nami vegetarijancev in veganov, ki pri klasičnih piknikih z mesenimi nabodali in čevapčiči grizljajo zgolj papriko in paradižnik.

Zato imejte naslednjič v mislih tudi tiste, ki zavoljo zdravja ali principov ne jedo mesa, in jim pripravite kakšno zelenjavno poslastico na vroči rešetki. Zagotovo bo teknila tudi mesojedcem!

In kaj moramo upoštevati pri pripravi zelenjavnih jedi na žaru? Poglejmo!

1. Zelenjava in sir za žar potrebujeta za pripravo nižjo temperaturo kot meso. Zato je bolje, da brezmesne dobrote na rešetko položimo v »čolničku« iz alufolije.

2. Zelenjavo za peko na žaru narežemo na večje kose, saj bodo le tako ostali sočni in nam ne bodo med peko uhajali v reže, v ogenj. Najboljše je, da kose nanizamo na nabodalo. Poleg zelenjave pa dodamo tudi tofu, sir za žar, šampinjone.

3. Tudi zelenjavo solimo, ko je že pečena, saj bi drugače spustila preveč vode. Mariniramo pa jo v svežih začimbah, kot so rožmarin, origano, timijan.

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

4. Zelo nežne vrste zelenjave, kot so šparglji, paprika in bučke, lahko surove položimo na vročo rešetko. Čvrstejšo zelenjavo, kot je krompir ali koruza, pa prej skuhamo in potem popečemo.

5. Namesto mesa uporabimo sir za žar, tofu in izdelke iz pšeničnega mesa - sejtana. Na voljo so tako polpetki kot klobase.

Ideja brez mesa: Zviti jajčevci

Sestavine za 4 osebe (15 zvitkov):

  • 1 šalotka
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 1/2 žličke nastrgane limonine lupine
  • 120 ml čiste zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • 1 jajčevec
  • 50 g v olje vloženih paradižnikov
  • 10 zelenih oliv
  • 10 črnih oliv
  • 30 g pinjol
  • bazilika, timijan

Priprava:

  1. Za arašidovo pomako olupimo šalotko in jo na drobno sesekljamo. Popražimo jo na žlici olja. Vmešamo arašidovo maslo, limonino lupino in juho. Solimo, popramo.
  2. Jajčevec umijemo in po dolgem narežemo na rezine. Potresemo jih s soljo. Paradižnike, olive in pinjole na grobo sesekljamo, ukašimo s tremi žlicami olja. Solimo, popramo.
  3. Rezine jajčevca popivnamo s kuhinjsko brisačo, namažemo vsako s pestom in potresemo s sesekljano baziliko in timijanom. Zvijemo v zvitke in jih učvrstimo z zobotrebci.
  4. Zvitke namažemo z žlico olja in pečemo na vroči rešetki od 6 do 8 minut. Postrežemo z arašidovo pomako.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja