Zanimivosti

Zeliščni kruh

Janja Grativa, Maja
3. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kruh malce drugače, a za obliznit dober.

Sestavine za pravokoten pekač:

  • 200 g drobno mletih kosmičev
  • 100 g polnozrnate pšenične moke
  • 400 g pšenične moke (tip 405)
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 350 ml pinjenca
  • 1,5 žličke soli
  • 4 žličke sesekljanih mešanih zelišč
  • 2 žlici ovsenih kosmičev

Priprava:

  1. Kosmiče in moko stresemo v skledo, na sredino naredimo luknjo. Kvas nadrobimo in zmešamo s sladkorjem in petimi žlicami mlačne vode. Vlijemo v moko in na topem pustimo pol ure.
  2. Moki dodamo mlačen pinjenec, sol in zelišča in zgnetemo v testo. Oblikujemo hlebček in pustimo vzhajati še pol ure.
  3. Hlebček oblikujemo v velikosti pekača, povaljamo v kosmičih in pustimo vzhajati še 20 minut. Namažemo z vodo in pečemo 50 minut na 200 stopinjah.

Estrada