Sestavine za pravokoten pekač:
- 200 g drobno mletih kosmičev
- 100 g polnozrnate pšenične moke
- 400 g pšenične moke (tip 405)
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 350 ml pinjenca
- 1,5 žličke soli
- 4 žličke sesekljanih mešanih zelišč
- 2 žlici ovsenih kosmičev
Priprava:
- Kosmiče in moko stresemo v skledo, na sredino naredimo luknjo. Kvas nadrobimo in zmešamo s sladkorjem in petimi žlicami mlačne vode. Vlijemo v moko in na topem pustimo pol ure.
- Moki dodamo mlačen pinjenec, sol in zelišča in zgnetemo v testo. Oblikujemo hlebček in pustimo vzhajati še pol ure.
- Hlebček oblikujemo v velikosti pekača, povaljamo v kosmičih in pustimo vzhajati še 20 minut. Namažemo z vodo in pečemo 50 minut na 200 stopinjah.