Zanimivosti

Sveža zelišča v vsaki jedi

Janja Grativa, Maja
3. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dodajo povsem običajnim in vsakdanjim jedem, kot je na primer jajčna omleta, zeleni pospešek.

Zato posadite svoj šopek najljubših zelišč v lončke na okenski polici, jih čez čas postavite na balkon ali pa jih zasadite v gredico na svojem vrtu.

Osnovna abeceda zelišč

Bazilika je nežna in zelo žejna zeliščna kraljica, ki ne manjka v mediteranski kuhinji. Vedno jo dodajamo na koncu kuhanja!

Drobnjak je odličen dodatek goveji juhi ali pečenemu jajcu. Dodajamo ga na koncu, ko je jed že na krožniku.

Koprc je podoben nežnemu peresu in je najboljši dodatek omakam, ribam in zelenjavi, vloženi v kis.

Koriander daje pravi poudarek pikantnim jedem.

Majaron je najboljši svež, a tudi posušen še vedno doda aromo jedem. Sveže sesekljan z olivnim oljem popestri ribe in meso, posebej jagnjetino, pečeno na žaru.

Meta je odlična za čaj, poletne koktajle, sadne solate in tudi v jogurtovi omaki.

Pehtran ima rahlo sladkast okus, ki se ujema s paradižnikom in piščancem. Seveda pa ne moremo brez njega v pehtranovi potici ali kolačkih s skuto.

Peteršilj prav tako postavi piko na i mnogim jedem in ga dodajamo na koncu kuhe. Mesne omake in morska hrana preprosto ne morejo brez njega.

Rožmarin skriva svojo aromo v iglicah, ki jih sesekljamo s česnom in dodamo burgerjem ali z njim preprosto potresemo krompirček, pečen v pečici.

Timijan je odličen v omakah, na mesu in v morskih jedeh, nepogrešljiv pri peki na žaru ali v enolončnicah.

Žajbljeve lističe je najbolje uporabiti kar cele, za izboljšanje svinjske pečenke ali juh, ki jim dodamo česen.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu