Zato posadite svoj šopek najljubših zelišč v lončke na okenski polici, jih čez čas postavite na balkon ali pa jih zasadite v gredico na svojem vrtu.
Osnovna abeceda zelišč
Bazilika je nežna in zelo žejna zeliščna kraljica, ki ne manjka v mediteranski kuhinji. Vedno jo dodajamo na koncu kuhanja!
Drobnjak je odličen dodatek goveji juhi ali pečenemu jajcu. Dodajamo ga na koncu, ko je jed že na krožniku.
Koprc je podoben nežnemu peresu in je najboljši dodatek omakam, ribam in zelenjavi, vloženi v kis.
Koriander daje pravi poudarek pikantnim jedem.
Majaron je najboljši svež, a tudi posušen še vedno doda aromo jedem. Sveže sesekljan z olivnim oljem popestri ribe in meso, posebej jagnjetino, pečeno na žaru.
Meta je odlična za čaj, poletne koktajle, sadne solate in tudi v jogurtovi omaki.
Pehtran ima rahlo sladkast okus, ki se ujema s paradižnikom in piščancem. Seveda pa ne moremo brez njega v pehtranovi potici ali kolačkih s skuto.
Peteršilj prav tako postavi piko na i mnogim jedem in ga dodajamo na koncu kuhe. Mesne omake in morska hrana preprosto ne morejo brez njega.
Rožmarin skriva svojo aromo v iglicah, ki jih sesekljamo s česnom in dodamo burgerjem ali z njim preprosto potresemo krompirček, pečen v pečici.
Timijan je odličen v omakah, na mesu in v morskih jedeh, nepogrešljiv pri peki na žaru ali v enolončnicah.
Žajbljeve lističe je najbolje uporabiti kar cele, za izboljšanje svinjske pečenke ali juh, ki jim dodamo česen.