Zanimivosti

Hrustljava pita s šparglji in sirom

Maja Poljšak, Maja
1. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sezona špargljev se počasi zaključuje.

Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g belih in 200 g zelenih špargljev
  • 1 zavitek zvaljanega listnatega testa
  • 100 g izkoščičenih črnih oliv
  • 2 žlici kaper
  • 6 do 8 slanih sardelnih filejev
  • sol in poper
  • 8 žlic olivnega olja
  • 1 žlica lističev timijana (svežega)
  • 50 g na grobo naribane mocarele
hidrotehnik, urejanje-recne-struge, urejanje-vodotokov

Reporter.si

Ko voda pokaže moč: Kaj nas brani pred naslednjo naravno katastrofo?

Priprava:

  1. Šparglje očistimo, olupimo in spodnji trši del odrežemo. V vreli slani vodi najprej 12 minut kuhamo bele šparglje, nato dodamo zelene in kuhamo še 6 minut. Kuhane šparglje poberemo iz vode in jih na papirnatih brisačah osušimo.
  2. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo položimo v pravokotni plitev pekač. Olive, kapre in sardelne fileje sesekljamo in jih s štirimi žlicami olja zmešamo v pasto. Z njo premažemo testo, na vrh naložimo šparglje, pokapljamo s preostalim oljem, solimo in popramo, potresemo s timijanom in naribano mocarelo.
  3. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut, da se testo zlato in hrustljavo zapeče.