Male jagodne pite
Sestavine za 4 osebe za testo: 80 g hrustljavih kosmičev s čokolado • 200 g moke • 1 jajce • 2 žlički pecilnega praška • 100 g masla • 40 g sladkorja • 4 kapljice metine esence
Za nadev: 400 g svežega kremnega sira • 200 g jogurta • 60 g sladkorja • 1 žlica sesekljane mete ali pistacij • 100 g jagod • 40 g hrustljavih kosmičev s čokolado
Priprava:
- Za testo zmešamo vse sestavine in hlebček postavimo na hladno za pol ure.
- Testo razdelimo na štiri dele in ga razvaljamo v velikosti štirih pekačev za pite. Položimo ga na dno pekačev, z vilicami večkrat prebodemo in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.
- Za nadev zmešamo vse sestavine in jih razporedimo v štiri ohlajene pečene mini podlage za pite. Jagode narežemo, jih naložimo na kremo, potresemo z meto ali pistacijami in kosmiči.
Jagodne sanje v kozarčku
Sestavine za 4 osebe: 750 g jagod • 180 g želirnega sladkorja s stevio
Za kremo: 200 g sladke smetane • 200 g svežega kremnega sira • 150 g lahkega jogurta • 3 do 4 žlice sladila v prahu • limonin sok
Priprava:
- Jagode očistimo, odmerimo 450 g in jih skupaj z želirnim sladkorjem ukašimo.
- Preostale jagode narežemo na koščke, vmešamo in počakamo 15 minut.
- Medtem stepemo smetano. Zmešamo sir, jogurt, sladkor in limonin sok ter nazadnje vmešamo še smetano.
- Jagodno kašo in smetanovo kremo v plasteh naložimo v kozarčke. Dobro ohladimo, preden ponudimo.
Sladka jagodna pica
Sestavine za 4 osebe: 250 g moke • ½ žličke soli • ½ žličke sladkorja • 170 ml mineralne vode • 250 g jagod • 1 žlica agavinega sirupa • lističi mete • 200 g skute • 20 g sladkorja • 1 strok vanilje • 1 bio limona • 150 ml sladke smetane • 1 noževa konica mlete kurkume • 1 žlica sesekljanih pistacij
Priprava:
- Moko, sol, sladkor in mineralno vodo zgnetemo v gladko testo. Razvaljamo ga na pomokani delovni površini v obliki pravokotnika in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.
- Jagode očistimo in narežemo na debelejše rezine. Mariniramo jih v agavinem sirupu in potresemo z metinimi lističi. Zmešamo skuto, sredico vaniljinega stroka, sladkor, limonin sok in nastrgano lupino.
- Testo namažemo s kremo in pečemo v pečici na 220 stopinjah (na vročem zraku) od 8 do 10 minut.
- Smetano stepemo in ji dodamo kurkumo. Jagode razporedimo po pečenem testu, ko se ohladi, dodamo smetano in potresemo s pistacijami.
Jagodna rulada
Sestavine za 6 oseb za testo: 4 jajca • sol • 80 g sladkorja • 1 zavoj vaniljinega sladkorja • 40 g moke • 50 g škroba • 1 žlica kakava v prahu
Za kremo: 250 g jagod • 400 g skute • 70 g sladkorja • 1 zavoj vaniljinega sladkorja • 1 bio limona • 200 ml sladke smetane • 1 zavoj trdilca za smetano
Priprava:
- Ločimo rumenjake od beljakov in slednje s ščepcem soli in 50 g sladkorja stepemo v čvrst sneg. Rumenjake zmešamo s preostalim sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.
- Moki dodamo škrob, presejemo in izmenično s snegom dodajamo v rumenjakovo maso. Odvzamemo pet žlic testa in ga zmešamo s kakavom, preostalo testo pa vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko.
- Testo s kakavom nadevamo v dresirno vrečko in na testo v pekaču nabrizgamo rožice. Pečemo na 180 stopinjah od 10 do 15 minut. Še vroče pečeno testo zvrnemo na kuhinjsko krpo, ki smo jo potresli s sladkorjem, in zvijemo.
- Za kremo jagode narežemo na koščke. Zmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, limonin sok in limonino lupino. Smetano s trdilcem stepemo in jo z jagodami vmešamo v skuto.
- Testo poravnamo, namažemo s kremo, zvijemo v rulado in za pol ure postavimo na hladno.