Zanimivosti

Tako dobre so, da bi jih jedli kar vsak dan.

J.G., Maja
1. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ker pa to seveda ne gre, si jagode privoščimo občasno, vsaj enkrat na teden, in takrat poskrbimo, da bodo res najslajše!

Male jagodne pite

Sestavine za 4 osebe za testo: 80 g hrustljavih kosmičev s čokolado • 200 g moke • 1 jajce • 2 žlički pecilnega praška • 100 g masla • 40 g sladkorja • 4 kapljice metine esence

Za nadev: 400 g svežega kremnega sira • 200 g jogurta • 60 g sladkorja • 1 žlica sesekljane mete ali pistacij • 100 g jagod • 40 g hrustljavih kosmičev s čokolado

Priprava:

  1. Za testo zmešamo vse sestavine in hlebček postavimo na hladno za pol ure.
  2. Testo razdelimo na štiri dele in ga razvaljamo v velikosti štirih pekačev za pite. Položimo ga na dno pekačev, z vilicami večkrat prebodemo in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.
  3. Za nadev zmešamo vse sestavine in jih razporedimo v štiri ohlajene pečene mini podlage za pite. Jagode narežemo, jih naložimo na kremo, potresemo z meto ali pistacijami in kosmiči.

Jagodne sanje v kozarčku

Sestavine za 4 osebe: 750 g jagod • 180 g želirnega sladkorja s stevio

Za kremo: 200 g sladke smetane • 200 g svežega kremnega sira • 150 g lahkega jogurta • 3 do 4 žlice sladila v prahu • limonin sok

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Priprava:

  1. Jagode očistimo, odmerimo 450 g in jih skupaj z želirnim sladkorjem ukašimo.
  2. Preostale jagode narežemo na koščke, vmešamo in počakamo 15 minut.
  3. Medtem stepemo smetano. Zmešamo sir, jogurt, sladkor in limonin sok ter nazadnje vmešamo še smetano.
  4. Jagodno kašo in smetanovo kremo v plasteh naložimo v kozarčke. Dobro ohladimo, preden ponudimo.

Sladka jagodna pica

Sestavine za 4 osebe: 250 g moke • ½ žličke soli • ½ žličke sladkorja • 170 ml mineralne vode • 250 g jagod • 1 žlica agavinega sirupa • lističi mete • 200 g skute • 20 g sladkorja • 1 strok vanilje • 1 bio limona • 150 ml sladke smetane • 1 noževa konica mlete kurkume • 1 žlica sesekljanih pistacij

Priprava:

  1. Moko, sol, sladkor in mineralno vodo zgnetemo v gladko testo. Razvaljamo ga na pomokani delovni površini v obliki pravokotnika in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.
  2. Jagode očistimo in narežemo na debelejše rezine. Mariniramo jih v agavinem sirupu in potresemo z metinimi lističi. Zmešamo skuto, sredico vaniljinega stroka, sladkor, limonin sok in nastrgano lupino.
  3. Testo namažemo s kremo in pečemo v pečici na 220 stopinjah (na vročem zraku) od 8 do 10 minut.
  4. Smetano stepemo in ji dodamo kurkumo. Jagode razporedimo po pečenem testu, ko se ohladi, dodamo smetano in potresemo s pistacijami.

Jagodna rulada

Sestavine za 6 oseb za testo: 4 jajca • sol • 80 g sladkorja • 1 zavoj vaniljinega sladkorja • 40 g moke • 50 g škroba • 1 žlica kakava v prahu

Za kremo: 250 g jagod • 400 g skute • 70 g sladkorja • 1 zavoj vaniljinega sladkorja • 1 bio limona • 200 ml sladke smetane • 1 zavoj trdilca za smetano

Priprava:

  1. Ločimo rumenjake od beljakov in slednje s ščepcem soli in 50 g sladkorja stepemo v čvrst sneg. Rumenjake zmešamo s preostalim sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.
  2. Moki dodamo škrob, presejemo in izmenično s snegom dodajamo v rumenjakovo maso. Odvzamemo pet žlic testa in ga zmešamo s kakavom, preostalo testo pa vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko.
  3. Testo s kakavom nadevamo v dresirno vrečko in na testo v pekaču nabrizgamo rožice. Pečemo na 180 stopinjah od 10 do 15 minut. Še vroče pečeno testo zvrnemo na kuhinjsko krpo, ki smo jo potresli s sladkorjem, in zvijemo.
  4. Za kremo jagode narežemo na koščke. Zmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, limonin sok in limonino lupino. Smetano s trdilcem stepemo in jo z jagodami vmešamo v skuto.
  5. Testo poravnamo, namažemo s kremo, zvijemo v rulado in za pol ure postavimo na hladno.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost