Sestavine za 4 osebe:
- 1 piščančji file
- 350 g rezancev
- 1 šopek čemaža
- 1 šopek bazilike
- 50 g popečenih mandljev
- 50 g nastrganega parmezana
- 150 ml repičnega olja za pesto in 6 žlic za kuhanje
- sol in poper
- 500 g belušev
- 200 g češnjevega paradižnika
- 2 kavni žlički sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 sesekljan strok česna
- 1 ščep zdrobljenega čilija
- 1 ščep šetraja, timijana ali origana
- 1 žlica limoninega soka
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, razporedimo češnjeve paradižnike, pokapljamo jih z dvema žlicama olja, solimo in popramo, posujemo s kavno žličko sladkorja in pokapljamo z balzamičnim kisom ter pustimo nekaj časa marinirati.
- Piščančji file narežemo na rezine, damo v skledo, dodamo žlico olja, sesekljan česen, čili in šetraj, pokapljamo z limoninim sokom in pustimo nekaj časa marinirati.
- Za pesto najprej čemaž in baziliko splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in osušimo, nato ju z mandlji, parmezanom in 150 ml olja zmiksamo ter po okusu solimo in popramo. V loncu pristavimo vodo za kuhanje rezancev. Pekač s paradižniki damo v vročo pečico in pečemo od 12 do 15 minut.
- Beluše očistimo, spodnji del olupimo, nato jih po dolžini prerežemo in narežemo na 4 cm dolge koščke. V ponvi segrejemo dve žlici olja, dodamo beluše, pražimo in mešamo jih približno 6 minut, vmes solimo in popramo ter posujemo s kavno žličko sladkorja.
- Rezine piščančjega fileja v ponvi na žlici olja po obeh straneh zlato popečemo. Ko voda zavre, jo solimo, vanjo stresemo rezance in jih skuhamo. Kuhane rezance odcedimo, zmešamo jih s pestom in beluši, razdelimo na krožnike in obložimo s pečenimi paradižniki in rezinami mesa.