Ta je posledica čezmerne rasti kvasovk kandida in z njo povezanih bakterij. Recept je nadvse preprost, treba je le uživati živila, ki preprečujejo uspevanje kvasovk, to pa so v isti sapi tudi živila, ki pospešujejo hujšanje.
Zgodovina diete
Dieto za zdravljenje kandide je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razvil dr. William G. Crook, strokovnjak, ki je odgovoren za predstavitev študije »povezave s kvasovkami« v istoimenski knjigi. Napisal je knjižno uspešnico z naslovom Zdravje žensk. Osnova za njegov koncept je predpostavka, da je porušena črevesna flora pri ženskah povezana z uživanjem nekaterih živil. Če se jim izogibate, pa si, zanimivo, vsestransko izboljšate zdravje. Dieta je v zadnjih 20 letih doživela več različic in popravkov, na veliko pa se predpisuje in izvaja še dandanes.
Kako deluje?
Številne kronične zdravstvene težave, kot so sindrom kronične utrujenosti, spomladanski sinusitis, sindrom razdraženega črevesja, migrene, pa tudi predmenstrualni sindrom, so posledica škodljivih bakterij v črevesju.
Dieta prepoveduje uživanje vseh vrst sladkorja in živil, ki ga vsebujejo, številnih vrst sadja in vnaprej pripravljenih in predelanih živil. Slednje prepoveduje zaradi njihove vsebnosti prehranskih dodatkov in sestavin. V prvih desetih dneh diete je strogo prepovedano uživati živila, ki vsebujejo kvas ali lahko spodbudijo rast kvasovk, torej kruha, mlečnih izdelkov, vložene zelenjave in sadja, mesnih izdelkov, predvsem predelanih, vložene zelenjave in sadja, živil z dodanim sladom, večine svežega sadja in ostankov hrane, slednje predvsem zaradi nevarnosti nastanka plesni.
Popiti je treba najmanj osem kozarcev vode dnevno, vendar avtor diete svari pred pitjem vode iz pipe, saj lahko vsebuje svinec, bakterije in parazite. Tudi uživanje sadnih sokov, kave, alkohola in dietnih napitkov ni ravno priporočljivo.
Nekateri elementi diete so namenjeni prav zdravljenju posameznih vrst infekcij z glivicami, razpoložljivi podatki študij pa kažejo še eno zanimivost o jogurtih: probiotične bakterije v jogurtu so nadvse učinkovite pri vzpostavljanju zdravega ravnotežja med bakterijami in kvasovkami, ki naseljujejo prebavni trakt.
Ali je vendarle primerna za vas?
Dieta ustreza predvsem ljudem, ki radi uživajo veliko mesa in zelenjave, po drugi strani pa malo mlečnih izdelkov in kruha. Program pritegne predvsem pozornost ljudi, ki trpijo za kroničnimi težavami, povezanimi s čezmerno rastjo kandide, denimo za utrujenostjo, ki jo v tem času zlahka zamenjate za spomladansko, primerna je tudi za ljudi, ki jim druge vrste zdravljenja niso pomagale odpraviti težav. V njej boste uživali vsi, ki želite zmanjšati količino predelane hrane na svojem jedilniku.
Najboljše je, da se pred začetkom diete posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo presodil, ali bi kratkotrajno izvajanje te diete lahko izboljšalo vaše zdravje in pripomoglo k izgubljanju telesne teže. Obisk ambulante je toliko nujnejši, če se slabo počutite.
Spremembe življenjskega sloga
Avtor diete še poudarja, da se boste kandide najhitreje znebili ob vsaj polurnem sprehodu dnevno. Priboljški? Ti so še kako zanimivi, izbirate lahko med govedino, piščancem, jajci, ribami, oreščki in zelenjavo.
Prednosti in slabosti
Na mestu je opozorilo, da je dieta izjemno omejevalna, poleg tega pa celo prepoveduje vnos nujno potrebnih hranilnih snovi, kot so kalcij, vitamin C in vitamini skupine B. V hitrem tempu življenja jo je zato marsikomu težko izvajati.
Primer jedilnika za en teden:
ponedeljek:
Zajtrk: ovsena kaša z maslom, voda
Kosilo: zvitek iz glavnate solate s puranjim mesom in korenjem, voda
Večerja: pečen piščanec, na pari kuhana zelenjava in ameriški orehi
torek:
Zajtrk: rjavi riž z lešniki, sardine in riževi vaflji
Kosilo: cezarjeva solata na žaru s pečenim piščančjim filejem, majhna količina limoninega soka
Večerja: pleskavica, pečen jajčevec, mešana zelena solata
sreda:
Zajtrk: jajce, slanina, ovseni zdrob z maslom
Kosilo: glavnata solata z rezinami puranjega mesa in zelenjavo
Večerja: svinjski kotlet, listje repe, okra, korenje, stebla zelene
četrtek:
Zajtrk: ovsena kaša, svinjski kotlet, indijski orehi
Kosilo: nesladkan jogurt z oreščki
Večerja: pečen puran, pečena buča, na pari kuhana špinača, zelje in mandlji, limonin sok, solatni preliv z lanenim oljem
petek:
Zajtrk: kuhan amarant, tunina, paradižniki, orehi
Kosilo: v trdo kuhana jajca, korenje in stebla zelene
Večerja: mešana kuhana zelenjava in ameriški orehi
sobota:
Zajtrk: kuhana kvinoja, pečen sladki krompir, ameriški orehi (pekan)
Kosilo: jajce, tunina ali piščančja solata s sojino majonezo in paradižnikom
Večerja: tunina, brokoli, črni fižol
nedelja:
Zajtrk: ovsena kaša, slanina, indijski orehi
Kosilo: pleskavica, zelena solata, paradižnik, čebula
Večerja: jagnječji kotleti, špinačna solata z limoninim sokom, brokoli