Sestavine za 6 oseb:
- 200 g orehovih jedrc
- 175 g kuhane čičerke
- 1 sesekljan strok česna
- 1 žlička sesekljane mete
- 1 žlička mlete kumine
- sol in poper
- 2 žlici olja
- 250 g grškega jogurta
- 60 g olupljene in naribane kumare
- 40 g sesekljane stebelne zelene
- 2 žlici svežega limoninega soka
- 2 žlici orehovega olja
Priprava:
- Orehova jedrca, čičerko, česen, meto, kumino, žličko soli in ščep popra zmeljemo. Iz zmesi oblikujemo 24 kroglic in jih damo za 20 minut na hladno.
- Medtem pripravimo tzatziki. V manjši skledi zmešamo kumaro, sesekljano stebelno zeleno in jogurt, po okusu solimo in popramo, primešamo limonin sok in orehovo olje.
- V veliki ponvi segrejemo dve žlici olja, vanjo damo kroglice in jih pečemo tri minute. Med pečenjem ponev stresamo, da se kroglice po vseh straneh zlato popečejo. Še tople kroglice postrežemo s tzatzikijem, lahko pa v lepinji ali zavite v pšenično tortiljo, ki jo pred tem v ponvi pogrejemo.