Zanimivosti

Vaniljeva pita z jagodami

revija Maja
10. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pecite z nami, kajti praznična peka je lahko tudi vam v veselje.

V pričakovanju velike noči vam bomo vsak dan postregli z receptom za odlično sladico, pripravljeno z izdelki Žito moke in Dolcela.

Sestavine (za 3 centimetre visok model za pito s premerom 24 cm):

  • 500 g jagod,
  • 2 žlici marelične marmelade,
  • 1 žlica vode,
  • vaniljev puding Dolcela s koščki jagod,

za testo:

  • 250 g posebne bele moke Žito,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 125 g hladnega masla, narezanega na manjše kocke,
  • vaniljev sladkor Dolcela,
  • 1 veliko jajce,
  • pol žlice mleka,
  • ščepec soli.

Priprava:

V multipraktik stresemo moko, dodamo ščep soli in maslo ter miksamo, dokler zmes ne postane podobna mletim drobtinam. Dodamo pol žlice mleka in jajce ter mešamo, da se testo zgrudi. Pretresemo na pult, testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Nato ga zvaljamo med dvema kosoma peki papirja na debelino 5 mm in obložimo pekač. Z vilicami testo na dnu prepikamo, ga obložimo z zmečkanim kosom peki papirja, na katerega stresemo suh fižol, da se testo med peko ne bo dvignilo. Pečemo ga 15 minut na 180 °C, nato odstranimo peki papir s fižolom, testo premažemo z jajčnim beljakom in pečemo še približno 3 minute.

Ko se testo ohladi, vanj nabrizgamo puding, na koncu pa vse skupaj okrasimo z jagodami. Za lepši končni vtis jagode s čopičem premažemo z mešanico marelične marmelade, ki smo jo nad blagim ognjem zmešali z vodo. Pika na »i« odlični piti je lahko tudi šlag krema Dolcela.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu