V pričakovanju velike noči vam bomo vsak dan postregli z receptom za odlično sladico, pripravljeno z izdelki Žito moke in Dolcela.
Sestavine (za 3 centimetre visok model za pito s premerom 24 cm):
- 500 g jagod,
- 2 žlici marelične marmelade,
- 1 žlica vode,
- vaniljev puding Dolcela s koščki jagod,
za testo:
- 250 g posebne bele moke Žito,
- 50 g sladkorja v prahu,
- 125 g hladnega masla, narezanega na manjše kocke,
- vaniljev sladkor Dolcela,
- 1 veliko jajce,
- pol žlice mleka,
- ščepec soli.
Priprava:
V multipraktik stresemo moko, dodamo ščep soli in maslo ter miksamo, dokler zmes ne postane podobna mletim drobtinam. Dodamo pol žlice mleka in jajce ter mešamo, da se testo zgrudi. Pretresemo na pult, testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Nato ga zvaljamo med dvema kosoma peki papirja na debelino 5 mm in obložimo pekač. Z vilicami testo na dnu prepikamo, ga obložimo z zmečkanim kosom peki papirja, na katerega stresemo suh fižol, da se testo med peko ne bo dvignilo. Pečemo ga 15 minut na 180 °C, nato odstranimo peki papir s fižolom, testo premažemo z jajčnim beljakom in pečemo še približno 3 minute.
Ko se testo ohladi, vanj nabrizgamo puding, na koncu pa vse skupaj okrasimo z jagodami. Za lepši končni vtis jagode s čopičem premažemo z mešanico marelične marmelade, ki smo jo nad blagim ognjem zmešali z vodo. Pika na »i« odlični piti je lahko tudi šlag krema Dolcela.