Zanimivosti

Halva s kiviji in lešniki

Zvonka Labernik, Ženska
9. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Halva je okusna jed orientalskega izvora.

Običajno jo pripravljamo iz pšeničnega zdroba in sladkorja, ki mu dodamo različno sveže sadje, kot so jabolka, marelice, mango in kivi, ali pa suho, kot so datlji, rozine in marelice. Za bogatejši okus lahko dodamo tudi oreščke, na primer lešnike, orehe ali pistacije.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 3 žlice prečiščenega masla,
  • 50 g oluščenih lešnikov,
  • 200 g instant pšeničnega zdroba,
  • 120 g sladkorja,
  • 3 olupljeni in na kocke narezani kiviji,
  • 150 ml vode,
  • 250 ml mleka,
  • ½ žličke zmletega kardamoma,
  • ¼ žličke cimeta,
  • narezani lešniki za okras,
  • koščki kivija za okras.

Priprava:

V ponvi na suho popražimo lešnike. Poberemo jih iz ponve in grobo sesekljamo. V ponev damo maslo, ga stopimo, nato pa primešamo zdrob. Med nenehnim mešanjem ga pražimo 2 minuti, nato pa dodamo sladkor. Kuhamo 2 minuti, dodamo kivi in kuhamo še 5 minut. Prilijemo vodo in mešamo, da ne nastanejo grudice. Dodamo kardamom, cimet in mleko ter kuhamo še 5 minut. Nazadnje vmešamo lešnike in kuhamo, dokler zmes ne začne odstopati od ponve.

Zmes naložimo v poljubne modelčke in jih za 2 uri postavimo v hladilnik.

Preden halvo ponudimo, jo zvrnemo iz modelčkov ter okrasimo z lešniki in koščki kivija.