Zanimivosti

Halva s kiviji in lešniki

Zvonka Labernik, Ženska
9. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Halva je okusna jed orientalskega izvora.

Običajno jo pripravljamo iz pšeničnega zdroba in sladkorja, ki mu dodamo različno sveže sadje, kot so jabolka, marelice, mango in kivi, ali pa suho, kot so datlji, rozine in marelice. Za bogatejši okus lahko dodamo tudi oreščke, na primer lešnike, orehe ali pistacije.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 3 žlice prečiščenega masla,
  • 50 g oluščenih lešnikov,
  • 200 g instant pšeničnega zdroba,
  • 120 g sladkorja,
  • 3 olupljeni in na kocke narezani kiviji,
  • 150 ml vode,
  • 250 ml mleka,
  • ½ žličke zmletega kardamoma,
  • ¼ žličke cimeta,
  • narezani lešniki za okras,
  • koščki kivija za okras.

Priprava:

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

V ponvi na suho popražimo lešnike. Poberemo jih iz ponve in grobo sesekljamo. V ponev damo maslo, ga stopimo, nato pa primešamo zdrob. Med nenehnim mešanjem ga pražimo 2 minuti, nato pa dodamo sladkor. Kuhamo 2 minuti, dodamo kivi in kuhamo še 5 minut. Prilijemo vodo in mešamo, da ne nastanejo grudice. Dodamo kardamom, cimet in mleko ter kuhamo še 5 minut. Nazadnje vmešamo lešnike in kuhamo, dokler zmes ne začne odstopati od ponve.

Zmes naložimo v poljubne modelčke in jih za 2 uri postavimo v hladilnik.

Preden halvo ponudimo, jo zvrnemo iz modelčkov ter okrasimo z lešniki in koščki kivija.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja