Zanimivosti

Limonini kolački z marcipanom

Revija Maja
7. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pecite z nami, kajti praznična peka je lahko tudi vam v veselje.

V pričakovanju velike noči vam bomo vsak dan postregli z receptom za odlično sladico, pripravljeno z izdelki Žito moke in Dolcela.

Sestavina za 12 kolačkov:

  • 500 g marcipana
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 150 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g pirine moke Žito
  • 2 žlički pecilnega praška Dolcela
  • 1 ščep soli
  • 125 g rozin, oranžata in citronata
  • 2 bio limoni
  • sladkor v prahu za posip
  • 2 žlici marelične marmelade

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi skodelicami. Odrežemo 80 g marcipana in manjši kos narežemo na 12 koščkov.
  2. Sladkor in maslo kremasto stepemo. Dodamo jajci, sol, pirino moko Žito, pecilni prašek Dolcela, mešanico sadja in kandirane lupine citrusov, limonin sok in nastrgano lupino ene limone.
  3. V vsako skodelico odmerimo žlico mešanice, v sredino pa potopimo koščke marcipana. Prelijemo s preostalim testom. Pečemo od 15 do 20 minut.
  4. Po delovni površini potresemo nekaj sladkorja v prahu in razvaljamo preostali marcipan. Z okroglim modelom (premer 6 cm) izrežemo 12 krogov. Ostanek prihranimo za kroglice.
  5. Pečenim kolačkom odstranimo papirnate skodelice, jih premažemo z marelično marmelado in nanje poveznemo marcipanove kroge. Iz preostalega marcipana oblikujemo 12 kroglic in jih z marmelado zalepimo na vrh kolačkov.
  6. Kolačke zložimo v pekač in jih za minuto položimo v pečico, funkcija vroči žar, da marcipan rahlo porjavi. Potresemo jih z nastrgano limonino lupino.