Zanimivosti

Zvezdasti janež

Zvonka Labernik, Ženska
17. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Omamna eksotična zvezda v naši kuhinji.

Zvezdasti janež je dolgo veljal za zelo eksotično začimbo in je šele v zadnjih desetletjih tudi pri nas postal priljubljen. V večini azijskih kuhinj, tudi bližnjevzhodnih in severnoafriških, pa je nepogrešljiva sestavina mnogih jedi. Je tudi pomembna sestavina priljubljenih začimbnih mešanic, kot so kitajski prašek petih dišav, bližnjevzhodna začimbna mešanica ras el hanut in indijska garam masala.

Kot marsikatera začimba ali dišava tudi zvezdasti janež izvira iz Kitajske. Na zimzelenem tropskem drevesu, ki lahko rodi tudi do 100 let, najprej zacvetijo rumeni cvetovi, iz katerih se razvijejo zeleni plodovi. Ko ti dozorijo in postanejo rjavi, se razprejo v strok značilne zvezdaste oblike. V vsakem kraku te osmerokotne zvezde se skriva po eno bleščeče rjavo seme. Drevo sodi v rod magnolij in botanično z janežem ni v sorodu. Ime je zvezdasti janež dobil le zaradi okusa in vonja, ki spominjata na navadni janež. Glavna sestavina, ki mu daje značilni vonj in okus, je eterično olje anetol.

Zvezdasti janež pa ni le cenjena začimba, saj poleg anetola vsebuje namreč številne druge spojine, ki že stoletja veljajo za zdravilne. Vsebuje tudi minerale, kot so kalcij, železo, magnezij in kalij, ter vitamine, predvsem A in D.

Pripravki iz njega naj bi blažili prebavne težave, zdravili prehlade, vneto grlo in gripo, spodbujali odvajanje vode in razstrupljanje, pomagali pa naj bi tudi pri revmatizmu.

Zvezdasti janež lahko kupimo posušen, in sicer cel, nalomljen ali zmlet. Najbolj aromatična pa niso semena, ampak strok, v katerem je največ eteričnega olja.

Ta začimba je vsestransko uporabna, najbolj pa se poda v jedi, ki jih je treba dolgo kuhati, saj tedaj v celoti razvije svoja vonj in okus.

Svinjini, piščančjemu in račjemu mesu ter ribam izboljša okus. Vsem jedem da nekoliko sladkast okus, zato ga uporabljamo tudi za pripravo sladkih jedi in napitkov. V kombinaciji s cimetom, nageljnovimi žbicami, kardamomom in vaniljo je zvezdasti janež nepogrešljiva sestavina za odišavljanje peciva, sladic, sadnih solat in marmelad. Prav tako je odličen v čajnih mešanicah, aperitivih in drugih napitkih, kot so punč, vroča čokolada ali kava. Ker ima zvezdasti janež zelo močan vonj in okus, ga za pripravo jedi ali napitkov uporabljajmo varčno. Le dva ali trije stroki bodo več kot dovolj za pripravo ene jedi, skuhane za 4 osebe.

Izvleček iz njega uporabljajo za pripravo likerjev, kot je na primer znameniti francoski aniset. Kot velja za vse začimbe in dišave, je treba zvezdasti janež hraniti v temnem prostoru in v tesno zaprtem steklenem kozarčku, da se ne razdiši.