Zanimivosti

Jajčna juha s sirom in limono

Zvonka Labernik, Ženska
14. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čeprav na prvi pogled neizrazita, bleda, pa je tale juha zelo okusna.

Zaradi jajc, sira in smetane je kar krepka, njen okus pa zaokrožijo začimbe in limonin sok.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 800 ml zelenjavne jušne osnove,
  • 4 jajčni rumenjaki,
  • 100 ml sladke smetane,
  • 50 g nastrganega staranega sira,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke kajenskega popra,
  • ¼ žličke pimenta,
  • 2 listka bazilike,
  • sveže iztisnjen sok 1 majhne limone,
  • rezine kuhanih jajc za okras,
  • listki bazilike za okras.

Priprava:

V kozici zavremo jušno osnovo in jo odstavimo z ognja. V skledi stepemo jajčne rumenjake, nato pa vmešamo smetano in sir. Prilijemo eno zajemalko vroče jušne osnove, premešamo, nato pa vse skupaj vmešamo v juho. Solimo, popramo, začinimo s pimentom in dodamo baziliko ter juho na šibkem ognju kuhamo še 5 minut.

Iz juhe odstranimo baziliko, vmešamo limonin sok in jo naložimo na krožnike. Okrasimo jo z rezinami kuhanih jajc in svežo baziliko ter ponudimo. Zraven se prileže popečen kruh.