Zaradi jajc, sira in smetane je kar krepka, njen okus pa zaokrožijo začimbe in limonin sok.
Sestavine (za 4 osebe):
- 800 ml zelenjavne jušne osnove,
- 4 jajčni rumenjaki,
- 100 ml sladke smetane,
- 50 g nastrganega staranega sira,
- ¼ žličke soli,
- ¼ žličke kajenskega popra,
- ¼ žličke pimenta,
- 2 listka bazilike,
- sveže iztisnjen sok 1 majhne limone,
- rezine kuhanih jajc za okras,
- listki bazilike za okras.
Priprava:
V kozici zavremo jušno osnovo in jo odstavimo z ognja. V skledi stepemo jajčne rumenjake, nato pa vmešamo smetano in sir. Prilijemo eno zajemalko vroče jušne osnove, premešamo, nato pa vse skupaj vmešamo v juho. Solimo, popramo, začinimo s pimentom in dodamo baziliko ter juho na šibkem ognju kuhamo še 5 minut.
Iz juhe odstranimo baziliko, vmešamo limonin sok in jo naložimo na krožnike. Okrasimo jo z rezinami kuhanih jajc in svežo baziliko ter ponudimo. Zraven se prileže popečen kruh.