Zanimivosti

Zelenjavni kari s cvetačo

Maja Poljšak, Maja
2. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Brez mesa

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 g korenja
  • 2 srednje velika krompirja
  • 400 g cvetkov cvetače
  • 250 g tofuja
  • 1 pločevinka (400 g) narezanega paradižnika
  • 100 g zamrznjenega graha
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica kurkume
  • 1 žlica začimbne mešanice curry
  • 1 ščep mlete ostre paprike ali čilija
  • 1 posodica čiste kokošje ali zelenjavne jušne osnove
  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • sol in poper
  • 50 g nesoljenih arašidov (indijskih ali drugih oreščkov)
  • 3 žlice nasekljanega koriandra

Priprava:

  • Zelenjavo očistimo, čebulo in česen sesekljamo, korenje narežemo na koščke, krompir na kocke. Tofu prav tako narežemo na kocke. V posodi na olju popražimo čebulo, ko postekleni, dodamo česen, kurkumo, curry in čili, premešamo, dodamo narezano korenje in krompir, prilijemo 2 dl tople vode in kuhamo 5 minut.
  • Nato dodamo cvetačo, paradižnik, grah in tofu, premešamo, prilijemo kokosovo mleko in kuhamo še približno 20 minut, da se zelenjava skuha, vendar ostane še čvrsta, po okusu dosolimo in popramo. V ponvi brez dodane maščobe popečemo arašide, nazadnje jed potresemo z arašidi in nasekljanim koriandrom ter ponudimo s kuhanim ali dušenim rižem.