Sestavine za 4 osebe:
- 1 piščančji file
- 1/2 žličke mlete dimljene paprike
- 1 žlička česna v prahu
- 1 ščepec zdrobljenega čilija ali kajenskega popra
- 1 žlička olivnega olja
- 1 žlička soli
- 1 ščep popra
- 2 kuhana krompirja srednje velikosti
- 2 šalotki, sesekljani
- 80 g naribanega sira cheddar
- 1 skodelica moke
- 2 jajci
- 1 skodelica drobtin
- 1/2 skodelice olivnega olja
- 2 žlici pekoče omake s papriko
- 1 skodelice kisle smetane
- 1 mlada čebulica
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Meso narežemo na 16 približno 2 cm velikih kock, stresemo jih v skledo, posujemo s papriko, česnom, čilijem, solimo in popramo ter pokapljamo z olivnim oljem. Vse dobro premešamo, da so kocke mesa enakomerno začinjene, nato jih stresemo na papir za peko in v ogreti pečici pečemo 10 minut.
- Krompirja olupimo, enega pretlačimo, drugega narežemo na kockice, damo v skledo, dodamo sesekljano šalotko in nariban sir, solimo in popramo ter premešamo.
- Iz krompirjeve zmesi oblikujemo 16 kroglic, na sredino vsake damo kocko piščanca in zadelamo tako, da je meso z vseh strani obdano s krompirjevo zmesjo. Vsako kroglico najprej povaljamo v moki, nato jo pomočimo v stepeno jajce in povaljamo v drobtinah.
- Nazadnje kroglice postopoma zlato ocvremo v olju in še vroče pokapljamo s pekočo omako. Zraven postrežemo kislo smetano in vse okrasimo z narezano mlado čebulico.