Sestavine za 16 kosov:
- 400 g moke
- 1 zavojček suhega kvasa
- 200 ml mleka
- 100 g + 25 g margarine
- 1 ščepec sladkorja
- 1 žlička soli
- 5 jajc
- 1 kg čebule
- 100 g pancete
- 2 jabolki
- 250 ml smetane za kuhanje
- 200 g kisle smetane
- kajenski poper Kotányi
- muškatni orešček
Priprava:
- V posodici zmešamo moko in suhi kvas. Mleko segrejemo do mlačnega, mu dodamo 100 g margarine, sol in sladkor. Skupaj z enim jajcem prilijemo moki s kvasom in zgnetemo v gladko testo.
- Testo pokrijemo z vlažno krpo in na toplem pustimo pol ure počivati.
- Medtem olupimo čebulo in jo narežemo na rezine. Popražimo jih na 25 g margarine. Dodamo še na koščke narezano panceto in nekaj časa pražimo. Odstavimo, da se ohladi.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jabolki narežemo na tanke rezine. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj položimo razvaljano testo.
- Do gladkega zmešamo smetano za kuhanje, kislo smetano in štiri jajca. Začinimo s soljo, muškatnim oreščkom in kajenskim poprom Kotányi. Dodamo še jabolka, čebulo in panceto in maso razporedimo na testo v pekaču. Čebulni kolač pečemo 35 minut, pečenega narežemo na rezine in jih postrežemo še tople.