Zanimivosti

Čebulni kolač

M.O.Ž., Maja
21. 3. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čebulni kolač je odlična izbira in tekne posebej dobro s hmeljnim napitkom.

Sestavine za 16 kosov:

  • 400 g moke
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 200 ml mleka
  • 100 g + 25 g margarine
  • 1 ščepec sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 5 jajc
  • 1 kg čebule
  • 100 g pancete
  • 2 jabolki
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 200 g kisle smetane
  • kajenski poper Kotányi
  • muškatni orešček

Priprava:

  1. V posodici zmešamo moko in suhi kvas. Mleko segrejemo do mlačnega, mu dodamo 100 g margarine, sol in sladkor. Skupaj z enim jajcem prilijemo moki s kvasom in zgnetemo v gladko testo.
  2. Testo pokrijemo z vlažno krpo in na toplem pustimo pol ure počivati.
  3. Medtem olupimo čebulo in jo narežemo na rezine. Popražimo jih na 25 g margarine. Dodamo še na koščke narezano panceto in nekaj časa pražimo. Odstavimo, da se ohladi.
  4. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jabolki narežemo na tanke rezine. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj položimo razvaljano testo.
  5. Do gladkega zmešamo smetano za kuhanje, kislo smetano in štiri jajca. Začinimo s soljo, muškatnim oreščkom in kajenskim poprom Kotányi. Dodamo še jabolka, čebulo in panceto in maso razporedimo na testo v pekaču. Čebulni kolač pečemo 35 minut, pečenega narežemo na rezine in jih postrežemo še tople.