Uživanje regrata velja za slovensko posebnost, ki je še kako priporočljiva, saj regrat koristno vpliva na razstrupljanje.
Nima značilnega vonja in je grenkega okusa. Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi. Pospeši predvsem delovanje žolča in jeter ter pomaga pri kroničnem vnetju jeter. Če smo bolni, se priporoča, da vsak dan prežvečimo šest regratovih stebel; škoditi ne morejo, koristijo pa lahko zelo.
V trgovinah regrata ne boste našli, vsaj v veliki večini ne. Ljudje pač raje nabiramo regrat na travnikih, kar je zastonj in sproščujoče obenem. Morda je malo manj zabavno njegovo čiščenje, a to je že druga zgodba. Seveda pa je za nabiranje regrata potreben čas, in ker si ga vedno ne moremo vzeti, se lahko po regrat odpravimo na tržnico.
Zasoljene cene
Morda si boste ob prihodu na tržnico vseeno premislili in regrat raje odšli nabrat sami, saj cene za kilogram regrata na ljubljanski tržnici dosegajo tudi 16 evrov. Se pa branjevke znajdejo in namesto cene za kilogram povedo postavko za pol ali četrt kilograma; štiri oziroma osem evrov za regrat se pač sliši veliko prijaznejše do denarnice. Za več kot 50 odstotkov ceneje boste regrat kupili od prodajalcev na spletnem portalu Bolha. Tam za kilogram svežega in očiščenega regrata računajo od šest do 12 evrov, nekateri ga celo dostavijo na dom. Na dan obiska celjske tržnice so bile stojnice tudi tam bogato založene z regratom, dobiti ga je bilo mogoče že za pet evrov za kilogram. Je pa znano, da so na začetku sezone regrata cene povsod najvišje in se nato vse do konca sezone nižajo.