Zanimivosti

Jajca v paradižnikovi omaki po mediteransko

Maja Poljšak, Maja
20. 3. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

.

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 debela jajca
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/3 skodelice sesekljane zlate čebule
  • 1 žlička na drobno sesekljanega česna
  • 1 in 1/2 skodelice na kockice narezanega jajčevca
  • 1 in 1/2 skodelice na kockice narezane bučke
  • 1 kavna žlička soli
  • 1 žlička koprca
  • 1 in 1/2 skodelice nasekljanega paradižnika
  • 1 žlička sladkorja
  • 1/3 žličke zmlete kumine
  • 1/3 žličke dimljene mlete paprike
  • 1/2 žličke mletega popra
  • 1/2 žličke semen koromača
  • 1/3 žličke česna v prahu
  • 1/3 žličke kurkume
  • 1/4 žličke kajenskega popra
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja

Priprava:

  1. V veliki železni ponvi segrejemo žlico olivnega olja in na njem pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen, kockice jajčevca in malo kasneje še bučke, mešamo in pražimo približno 10 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodamo sol in vse začimbe, primešamo paradižnik, pražimo in mešamo še 3 minute.
  2. Z žlico naredimo štiri jamice, vsako jajce najprej ubijemo v skledico in ga položimo v jamico. Kuhamo še od 10 do 15 minut, da jajca zakrknejo. Nazadnje jed potresemo s peteršiljem in jo ponudimo s svežim ali popečenim kruhom.

Kaj je shaksuka?

Jajca v paradižnikovi omaki ali shaksuka so priljubljena mediteranska jed. Shaksuka pa je ime, ki ga uporabljajo predvsem v Izraelu, kjer si to jed pogosto privoščijo že za zajtrk. Značilni okus ji da mešanica dišečih začimb, osnovno paradižnikovo omako pa lahko obogatimo še z drugo poletno zelenjavo in tudi z gobami.