Zanimivosti

Gratinirani goveji zrezki z jabolkom in sirom

Maja Poljšak, Maja
7. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Hrustljava in sočna jabolka so na voljo čez celo leto, obiramo pa jih v jeseni. Odlična so kot zdrav prigrizek, lahko pa jih uporabimo tudi kot dodatek k jedem.

Revija Maja
Goveji zrezki z jabolkom in sirom

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 goveji zrezki (po 180 g)
  • 1 večje jabolko
  • 50 g camemberta
  • 1 šalotka
  • 1 žlica masla
  • 4 žlice kalvadosa (jabolčnega žganja)
  • 1 posodica čiste goveje jušne osnove
  • 200 ml sladke smetane
  • sol in poper
  • 4 žajbljevi lističi
Preberite tudi: Gobe so v jedeh začimba. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

  1. Šalotko olupimo in na drobno sesekljamo. Za omako v kozici stopimo maslo, dodamo šalotko in popražimo. Ko bledo porumeni, prilijemo kalvados in počakamo, da povre, nato prilijemo 150 ml vroče vode, dodamo čisto jušno osnovo, prilijemo smetano in kuhamo 5 minut. Ko se omaka malce ohladi, jo s paličnim mešalnikom ukašimo, nato jo po okusu dosolimo in popramo.
  2. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Zrezke v ponvi na vročem olju po obeh straneh dobro popečemo, solimo in popramo. Nato jih preložimo v plitev pekač, obložimo z rezinami olupljenega jabolka, rezinami sira in nasekljanimi žajbljevimi lističi, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 5 minut, da se sir stopi. Nazadnje zrezke prelijemo z omako in postrežemo s krompirjevim pirejem.