Zanimivosti

Njoki z ribo, češnjevci in peteršiljevim pestom

Maja Poljšak, Maja
31. 1. 2017, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g krompirjevih njokov
  • 300 g fileja bele ribe
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 1 manjša zelena bučka
  • 2 žlici sesekljanih mandljev
  • 1 strok česna
  • 2 šopka svežega peteršilja
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 vejici svežega timijana
  • 100 g kisle smetane
  • 1 žlička nastrgane limonine lupinice
  • 1 žlička limoninega soka
  • sol in poper

Priprava:

  1. Sesekljane mandlje v ponvi malo popečemo. Česen olupimo in narežemo, peteršilj splaknemo in dobro osušimo. Mandlje, česen, peteršilj in tri žlice olja zmiksamo, primešamo še parmezan, po okusu solimo in popramo.
  2. Paradižnike umijemo, osušimo in prepolovimo, bučko očistimo in narežemo ali naribamo na paličice. Ribji file narežemo na kocke. V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo kocke ribe in jih pečemo 5 minut, nato jih iz ponve preložimo na krožnik.
  3. V ponev vlijemo žlico olja, dodamo njoke in jih popražimo, nato dodamo paradižnike in bučko ter mešamo in pražimo 5 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodamo osmukane lističe timijana, kocke ribe in pesto, vse dobro premešamo in pregrejemo. Zraven postrežemo kislo smetano, ki jo v skledici zmešamo z limonino lupinico in limoninim sokom, solimo in popramo.