Sestavine za 4 osebe:
- 500 g krompirjevih njokov
- 300 g fileja bele ribe
- 200 g češnjevega paradižnika
- 1 manjša zelena bučka
- 2 žlici sesekljanih mandljev
- 1 strok česna
- 2 šopka svežega peteršilja
- 2 žlici nastrganega parmezana
- 5 žlic olivnega olja
- 2 vejici svežega timijana
- 100 g kisle smetane
- 1 žlička nastrgane limonine lupinice
- 1 žlička limoninega soka
- sol in poper
Priprava:
- Sesekljane mandlje v ponvi malo popečemo. Česen olupimo in narežemo, peteršilj splaknemo in dobro osušimo. Mandlje, česen, peteršilj in tri žlice olja zmiksamo, primešamo še parmezan, po okusu solimo in popramo.
- Paradižnike umijemo, osušimo in prepolovimo, bučko očistimo in narežemo ali naribamo na paličice. Ribji file narežemo na kocke. V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo kocke ribe in jih pečemo 5 minut, nato jih iz ponve preložimo na krožnik.
- V ponev vlijemo žlico olja, dodamo njoke in jih popražimo, nato dodamo paradižnike in bučko ter mešamo in pražimo 5 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodamo osmukane lističe timijana, kocke ribe in pesto, vse dobro premešamo in pregrejemo. Zraven postrežemo kislo smetano, ki jo v skledici zmešamo z limonino lupinico in limoninim sokom, solimo in popramo.