Najpogosteje seveda nazdravljamo s penečim se vinom, zato se bomo tokrat malo bolj posvetili kozarcem za to vrsto vina ter temu, kako z njim postrežemo in nazdravimo.
Peneče se vino se zelo hitro ogreje, zato je dobro, da ga postrežemo pri temperaturi 4 stopinje Celzija. Če vam to ne ustreza, pa med 6 in 8 stopinjami Celzija.
Bolje, da vemo
Tu ne bomo razpravljali o tem, kakšne so razlike med šampanjcem, penino ali biserom. Omenimo samo, da je pravi šampanjec le tisti francoski, ki prihaja iz pokrajine Šampanje, po kateri je to slavno peneče se vino tudi dobilo ime. Slovenci penečemu se vinu rečemo tudi penina, v nemško govorečih deželah ga imenujejo sekt. Ker je nazdravljanje ob praznovanju novega leta nekakšen obred, naj spomnimo, da pri nazdravljanju s penečimi se vini nikoli ne trkamo s kozarci, ker zaradi mehurčkov ne zazvenijo, prav tako ne mahamo z njimi in jih ne dvigujemo visoko v zrak, ampak kozarce samo dvignemo in se pogledamo v oči. In še nekaj za vse, ki kozarec tako radi objemajo z rokami: pravilno ga držimo za spodnji del peclja, ker tako na kelihu ni prstnih odtisov in se pijača ne ogreje.
Kako postrežemo peneča se vina
Ne glede na izvor, kakovost in ceno vsa peneča se vina pijemo dobro ohlajena in iz posebnih kozarcev. Primerna temperatura za serviranje penečih se vin je šest stopinj Celzija, najbolje pa jih ohladimo tako, da damo steklenico v kotliček, napolnjen z ledom. Kotliček je lahko kovinski ali steklen in mora biti dovolj velik, da je steklenica v njem nagnjena ali celo leži, in ne stoji popolnoma pokonci. Pred desetletji je bila moda drugačna, čaše za peneče se vino so bile zelo široke in plitve, danes pa to pijačo srkamo iz visokih valjastih ali kot rog koničastih pecljatih kozarcev, ki jim Francozi rečejo flute. Najpogosteje so popolnoma prozorni in gladki, da lahko opazujemo mehurčke, ki se dvigajo na površje, lahko pa imajo pod zgornjim robom brušen okrasek v obliki prstana. Namig: čeprav naj bi bili kozarci za peneče se vino iz prozornega stekla, pa bi bili v večji družbi dobrodošli takšni, da bi imel vsak svojo barvo in bi tako vedno vedel, kateri kozarec je njegov.
Suha penina se odlično poda k slanim, mastnim in ocvrtim jedem
Obstaja več vrst penečih se vin. Delimo jih na popolnoma suho (brut nature), izredno suho (extra brut), zelo suho (brut), suho (extra dry), polsuho (sec), polsladko (demi sec) in sladko (doux). Sladka ali polsuha penina je odlična za uživanje ob čokoladi, torti, sadnem desertu, jagodah in drugih sladicah. Po drugi strani pa se suha penina mnogo bolje spaja s slanimi, mastnimi in ocvrtimi predjedmi in glavnimi jedmi. Prav zato je kakovostno belo suho peneče se vino mogoče kombinirati s skoraj vsako jedjo in skoraj vsako vrsto hrane. Mnogi priznani kuharski mojstri in sommelierji tako priporočajo suho peneče se vino kot najbolj vsestransko pijačo na svetu.