Jesen je še daleč, a pred nekaj dnevi tudi ni prav dosti manjkalo, da bi zamenjava strupene rastline, tokrat čmerike za čemaž, terjala novo žrtev.
Mladenič iz Kočevja si je na lep pomladni dan namreč ob vračanju z Mestnega vrha ob poti utrgal in privoščil nekaj lističev – po njegovem prepričanju – čemaža. Da je bilo njegovo prepričanje zmotno, se je zavedel nekaj ur pozneje, ko je moral zaradi zastrupitve s čmeriko poiskati zdravniško pomoč.
Rastline naj bi poznal
"Vsi smo bili zelo presenečeni, da se je to zgodilo," pravi Ljuba Štefanič, predsednica društva Herbs iz Kočevja, o za mladeniča skoraj usodnem zaužitju čmerike. Kot otrok naj bi namreč mamo večkrat spremljal, ko je nabirala zdravilne zeli. Zato so vsi mislili, da mladenič čemaž dobro pozna. A se je zgodilo! In to čeprav je mladenič vedel, da čemaž diši po česnu. Tudi ko je jedel čmeriko, se mu je namreč zdelo, da zaznava neki okus. Pa bi bil to lahko okus po česnu? "Čmerika nima vonja po česnu," pravi Štefaničeva.
Različen čas cvetenja
Kot pravi Štefaničeva, čmeriko (Veratrum album) najdemo med čemažem, vendar jo bomo težko zamenjali za čemaž. "Razen seveda, če jo bomo nabirali v zmotnem prepričanju, da nabiramo čemaž," pravi. In prav takšnih zmotnih prepričanj je še vedno veliko, čeprav je na voljo ogromno literature in o tem že leta veliko pišemo tudi mediji.
"Čmerika je dosti višja od čemaža. Zraste do 50 centimetrov, ima gomoljasto koreniko, iz katere požene steblo, listi so veliki, jajčaste oblike, na steblu spiralno razporejeni, spodaj rahlo dlakavi, in kot bi bili rahlo nagubani," pravi in dodaja, da listi, ki so razporejeni po steblu in ne kot pri čemažu, pri katerem vsak list posamezno izrašča iz zemlje in je suličaste oblike, spominjajo na plasirana krila. "V tem času čemaž ponekod že cveti. Cvet je sestavljen kobulj s posameznimi zvezdastimi cvetovi," pravi. Čmerika pa, kot pravi o še eni značilnosti, po kateri lahko rastlini ločimo, cveti pozneje, šele julija ali avgusta.
Vonj je zgovoren
V nasprotju s strupeno čmeriko je čemaž (Allium ursinum), ki mu pravimo tudi divji česen, medvedji česen in gozdni česen, trajnica s številnimi zdravilnimi učinki. "Najdemo ga v vlažnih gozdovih, ob potokih in rekah. V mesecu marcu in aprilu nas že vonj po česnu opozori, da smo ali da bomo kmalu prišli na njegovo rastišče," pravi Štefaničeva, ki se zaveda, da nabiranje čemaža ni brez nevarnosti. Zamenjamo ga namreč lahko kar s tremi zelo strupenimi rastlinami: jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico.
Pamet v roke
"Kako se počutiš, če zamenjaš čmeriko in čemaž, bi lahko povedal mladenič, ki je to naredil in po zaslugi hitrega ukrepanja zdravstvenih delavcev Zdravstvenega doma Kočevje in UKC Ljubljana preživel," pravi o mladeničevi zastrupitvi s čmeriko, ki sicer poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti. Štefaničeva zato svetuje: "Pamet v roke! Pojdite nabirat to zelo zdravilno in okusno rastlino z nekom, ki jo dobro pozna, in ne s knjigo v roki." Glede uživanja pa se tako ve: jejte le tisto, za kar res veste, kaj je!