Zanimivosti

Nam bo denar "obračal" kar robot?

Uroš Bric
22. 3. 2016, 16.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Robotika je gotovo ena izmed najhitreje razvijajočih se in rastočih tehnoloških panog. Potrebe po robotih so v modernem svetu vse večje, čeprav se večina robotov uporablja predvsem v industriji. Na svetu naj bi bilo že več kot milijon robotov, samo v Sloveniji jih je po podatkih fakultete za elektrotehniko več kot tisoč.

Uroš Bric
Uroš Bric

Ameriški internetni velikan Google denimo razvija in testira svoje robote avtomobile, ki za vožnjo ne potrebujejo voznika, saj vse funkcije, potrebne za vožnjo, obvladajo sami.

Da bo robotska znanstvena fantastika res kmalu postala realnost, pa pričajo podatki o iskanju kadrov, kot so izdelovalci in vzdrževalci robotov (robot builders, tenders). Znanje za delo na področju razvoja in izdelave robotov ter njihovega vzdrževanja je vse bolj iskano, plače za omenjene inženirje se letno gibljejo tudi od 100 tisoč evrov in več. Komponente, procesorji in senzorji za robote pa se na drugi strani cenijo iz leta v leto.

Na svetu je že več kot milijon robotov, samo v Sloveniji jih je več kot 1000. 

Roboti se tako praktično uporabljajo že povsod; v hišah, podjetjih, v kmetijstvu, avtomobilski in drugi industriji. Če so bili še pred nekaj desetletji znanstvena fantastika, je zdaj povsem običajno, če vidimo robota, ki kosi travo, zlaga nogavice ali nam pripravi zajtrk.

In čeprav predstavljajo »grožnjo« našim službam, nas lahko roboti nadomestijo tam, kjer smo kot ljudje najbolj v nevarnosti. In kot vse kaže, nas bodo lahko nadomestili tudi na področju, kjer je najbolj na udaru naša denarnica – pri denarju in osebnih financah.

V zadnjem času je namreč vse več govora o tako imenovanih robotskih finančnih svetovalcih. Zanje naj bi bilo značilno, da so vnaprej programirani in se, v nasprotju z nami, ne morejo čustveno odzvati na neko izredno dogajanje, saj strogo sledijo vnaprej določenim zakonitostim, ki so ključne za uspeh naših osebnih financ. Če bi tako na primer želeli predčasno prodati borzne naložbe, ker bi želeli kupiti nov avtomobil, vam robot tega ne bi pustil, saj bi že pred nakupom naložbe jasno in točno določili pogoje, pod katerimi vam robot takšno prodajo dovoli. Kot zatrjujejo snovalci robotskih finančnih svetovalcev, naj bi se korenito popravila tudi plačilna disciplina, saj naj bi finančni roboti izvrševali transakcije po vnaprej določenih pravilih, brez manipulacij in iskanja bližnjic, kot to radi počnejo ljudje brez omejitev.

profimedia

Snovalci finančnih robotov dodajajo, da za zdaj roboti niso tako razviti, da bi bili samostojni, tako da trenutno še vedno potrebujejo pomoč in nadzor živih bitij. Zanimiv je na primer podatek, da naj bi že zdaj kar 70 odstotkov vseh transakcij na ameriških delniških trgih opravili računalniki z vnaprej sprogramiranimi algoritmi. Na borzah dandanes trgujejo izjemno hitri računalniki, ki merjeno v milisekundah ločijo dobre od najboljših trgovcev na svetu. Ravno hitrost na koncu odloča o tem, kdo iz igre odide kot zmagovalec in z velikim zaslužkom.

Ni kaj, tudi v panogi financ bo tehnologija prej ali slej poskrbela za pravo revolucijo, pa če nam je to všeč ali ne.

Estrada

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost