Zanimivosti

FOTO: Štorklje so bile v nevarnosti, zato so dobile novo gnezdo

G.G./STA
22. 3. 2016, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ekipa Elektra Ljubljana je s kovinskega nosilca nad dolenjsko avtocesto pred izvozom za Bič v smeri Novega mesta v ponedeljek odstranila gnezdišče štorkelj, ki so tam gnezdile od leta 2012. Nov steber s kovinsko konstrukcijo in iz naravnega gradiva ter vrbja spletenim gnezdom so na pobudo domačinov postavili na varnejšem mestu v bližini.

Tako so štorkljam postavljali novo domovanje.

Z Občine Trebnje so sporočili, da si je par belih štorkelj svoje gnezdo leta 2012 zgradil na nosilcu avtocestnega potokaza. Tam je nato do lani, ko je samca zbil avtomobil, dvakrat uspešno gnezdil. Po lanski nesreči je gnezdo z mladiči propadalo, da je bilo omenjeno gnezdišče na nevarnem in za gnezdenje neprimernem mestu, pa so opozorili tudi na Zavodu RS za varstvo narave.

V Trebnjem so dodali, da so s sodelovanjem domačinov, Elektra Ljubljana, novomeške enote zavoda za varstvo narave, Darsa in domače občine uspeli postaviti približno devetmetrski leseni drog, na katerega so namestili kovinski nosilec gnezda in nanj postavili iz vrbjega prepleta, ruše ter slame zgrajeno gnezdo.

Upajo, da bo štorklji novi dom všeč

Po namestitvi novega gnezda vsi vpleteni čakajo in upajo, da bo štorklja novo gnezdo sprejela ter v njem začela gnezditi, so še sporočili iz Trebnjega.

V Sloveniji, kjer prisotnost štorkelj zadnja leta narašča, hkrati pa se te ptice selivke naseljujejo na novih območjih, vsako leto z neprimernih in nevarnih mest prestavijo približno deset novih gnezdišč, večino na Štajerskem in v Prekmurju, kjer je štorkelj največ.

Sicer so v Sloveniji predlani popisali 266 gnezdečih parov štorkelj. Štorklje pa se s severovzhoda države postopoma selijo na Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko in v Posavje.

Štorkljam prija slovenska klima

Po besedah direktorja Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Damijana Denca je treba vzrok za povečevanje števila štorkelj iskati na njihovih prezimovališčih v Afriki. Zaradi tamkajšnjih ugodnih pogojev se na svoja letna območja vrača vse več teh ptic, posledično pa se jih v Sloveniji in tudi drugje po Evropi vsako leto izleže več.

Štorkljam, ki v glavnem gnezdijo z istim partnerjem, ki se vsako leto vnovič združita ravno v starem gnezdu, očitno slovensko okolje prija. Ker se pretežno hranijo z mišmi in drugimi malimi glodavci, pa so za človeka koristne.

Štorklja v naravnem okolju živi do 25 let. Vsako leto znese do pet jajc, vendar vseh ne izvali. Število svojih mladičev namreč prilagaja vsakoletnim pogojem, je še pojasnil Denac.

Estrada

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost