Svet

Proti terorizmu se mora boriti vsa Evropa skupaj

M.J./STA
22. 3. 2016, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iz sveta prihajajo obsodbe današnjih terorističnih napadov v Bruslju, ki so zahtevali več življenj in ranjenih. Voditelji ob tem izražajo podporo Belgiji, vrstijo se tudi pozivi, da se mora proti terorizmu boriti vsa Evropa skupaj.

Reuters
Na zahtevo policijskega sindikata so uvedli tudi dodatne varnostne ukrepe.

Slovenija zaenkrat ne zvišuje stopnje ogroženosti

Današnji napadi v Bruslju ne vplivajo neposredno na varnostne razmere v Sloveniji. Trenutno ni podatkov, ki bi zahtevali dvig stopnje ogroženosti naše države zaradi terorizma, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril premier Miro Cerar.

sta
Cerar je sicer ocenil, da so bile z napadi v Bruslju danes znova napadene temeljne vrednote evropske družbe.

Cerar je sicer ocenil, da so bile z napadi v Bruslju danes znova napadene temeljne vrednote evropske družbe - vrednote demokracije, človekovih pravic, strpnosti, solidarnosti in miru. Te vrednote bomo po današnjih dogodkih zagovarjali še naprej in še odločneje, je napovedal premier.Glede na razpoložljiva dejstva po današnji oceni stopnja ogroženosti ni povečana, so pa pristojni organi močno povečali budnost in aktivnosti, je dejal Cerar. Slovenski organi so tudi v stalnem stiku in sodelujejo z organi drugih držav v soseščini in Evropi.

Ostri odzivi po vsem svetu

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil zgroženost nad napadi, ki so na letališču Zavantem in evropski četrti v Bruslju zahtevali več nedolžnih življenj. Žrtvam in svojcem je izrazil sožalje. "S tem so teroristi dosegli novo dno v službi sovraštva in nasilja," je zapisal v sporočilu za javnost. "Evropske institucije so v Bruslju zahvaljujoč velikodušnosti belgijske vlade in ljudi. Evropska unija sedaj vrača to solidarnost in bo izpolnila svojo vlogo in pomagala Bruslju, Belgiji in Evropi kot celoti v boju proti terorističnim grožnjam, s katerimi se vsi soočamo," je dodal.

Žalosten dan za Evropo

Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je poudarila, da gre za "zelo žalosten dan za Evropo".

"Evropa je v vojni" in "soočeni smo z globalno grožnjo", pa je sporočil Francois Hollande, predsednik Francije, ki je bila v minulem letu sama žrtev krvavih terorističnih napadov, iskanje odgovornih zanje pa je preiskovalce pripeljalo prav v Bruselj.

Reuters
"Napadi v Bruslju zadevajo vso Evropo, zato je nujno, da se vojna proti terorizmu vodi po vsej Evropi," je dejal Hollande.

Kot je poudaril, napadi v Bruslju zadevajo vso Evropo, zato je nujno, da se vojna proti terorizmu vodi po vsej Evropi in da Evropa sprejme nujne ukrepe proti teroristični grožnji. Tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je pred tem zahteval tesnejše evropsko sodelovanje v boju proti terorizmu.

"Ob dogodkih v Bruslju sem šokiran in zaskrbljen. Naredili bomo vse, kar lahko, da pomagamo," je tvitnil britanski premier David Cameron.

Odvratni napadi bi nas morali povezati

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem v prvem odzivu izpostavila, da se je treba na današnje napade odzvati s solidarnostjo in odločnostjo. "Odvratni napadi v Bruslju bi nas morali povezati: solidarnost z žrtvami + odločnost nasproti teroristom," je na Twitterju zapisal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas je tvitnil: "To je črn dan za Evropo. Grozljivi dogodki v Bruslju vplivajo na vse nas. Odločno stojimo na strani Belgije".

Ne moremo dovoliti, da strah, versko sovraštvo in rasizem prevladajo v Evropi

Španski premier Mariano Rajoy je Belgiji izrazil vso podporo in poudaril, da "nas terorizem ne bo premagal". "S srcem in mislimi v Bruslju, Evropi," je tvitnil italijanski premier Matteo Renzi.

"Grčija izraža solidarnost državljanom Belgije in EU. Ne moremo dovoliti, da strah, versko sovraštvo in rasizem prevladajo v Evropi," je, prav tako na Twitterju, zapisal grški premier Aleksis Cipras.

Švedski premier Stefan Lofven je napade označil za "napad na demokratično Evropo". "Nikoli ne bomo pristali na to, da teroristi napadajo našo odprto družbo," je poudaril v sporočilu za javnost.

Reuters
Na letališču so po eksplozijah našli še več eksplozivnih teles.

Tudi njegov danski kolega Lars Lokke Rasmussen je obsodil "odvratne napade". "Moje misli so z žrtvami in njihovimi družinami. Stojimo ob strani Belgiji," je zapisal na Twitterju.

"Ti napadi na civiliste v središču Evrope nosijo podpis strahopetnosti in barbarizma (...) Evropa se mora proti terorizmu boriti skupaj in mora braniti svoje demokratične vrednote," sta sporočila avstrijski kancler Werner Faymann in podkancler Reinhold Mitterlehner.

Putin napade opisal kot barbarski zločin

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil sožalje belgijskemu kralju Philippu in vsem Belgijcem ob smrti civilistov ter ostro obsodil te "barbarske zločine". "Boj proti temu zlu zahteva najvišjo raven mednarodnega sodelovanja," je poudaril v izjavi za javnost.

Da so napadi v Bruslju vredni vsake obsodbe, je sporočil tudi indijski premier Narendra Modi, medtem ko je pakistanski premier Navaz Šarif ocenil, da je skrajni čas, da se začnemo proti grožnji terorizma boriti skupaj in tako zavarujemo prihodnje rodove.

Papež Frančišek je izrazil najgloblje sožalje sorodnikom žrtev in obtožil "slepo nasilje" v Bruslju. Ubite je papež predal v roke Božji milosti, sam pa skozi molitev deli trpljenje njihovih bližnjih, je v telegramu nadškofu nadškofije Mechelen-Bruselj Jozefu De Keselu zapisal vatikanski državni tajnik Pietro Parolin.

Napade v Bruslju obsodil tudi Pahor

STA
"Izražamo globoko solidarnost slovenskega naroda z belgijskim," je dejal Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je po današnjih terorističnih napadih v Bruslju, ki so po zadnjih podatkih zahtevali 34 smrtnih žrtev, poslal sožalno pismo belgijskemu kralju Philippu. V njem je napade označil za "zavržno dejanje v osrčju Evrope, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta".

"V teh težkih trenutkih iskreno čutimo s svojci žrtev. Izražamo globoko solidarnost slovenskega naroda z belgijskim," je v sožalnem pismu še zapisal predsednik Pahor, kot so sporočili iz njegovega urada.

Reuters
Umrlo je več kot 30 ljudi, okoli 100 je ranjenih.

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste