Zanimivosti

Mačk ne hranimo le z briketi

S.A./ZPS
29. 9. 2015, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Domače mačke pogosto hranimo s suho hrano oziroma tako imenovanimi mačjimi briketi. Ta način je sicer najpreprostejši in velikokrat tudi cenejši od hranjena s kakovostno mokro hrano. Toda če svoji domači mački ponujamo le suho hrano, to ni najboljše, saj lahko negativno vpliva na njeno zdravje.

Profimedia

Glede na do, da je hranjenje domačih ljubljenk z briketi zelo pogosto, so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pod drobnogled postavili tovrstno suho hrano. Ugotovili so, da je ponudba suhe hrane pestra in raznolika, prav tako kakovost. Kar 20 izdelkov je namreč prejelo oceno zelo dobro do povprečno.

Na prvem mestu najdražji izdelek

Velike razlike pa so pri cenah, saj je za kilogram briketov treba odšteli od 1,19 do 13,86 evra. Na testu je prvo mesto sicer zasedel najdražji izdelek, vseeno pa je še kar nekaj kakovostnih briketov po nižji ceni prejelo oceno dobro. Na seznamu sestavin na briketih so, tako kot pri predpakiranih živilih za ljudi, napisane vse sestavine živila, in sicer po padajočem vrstnem redu glede na maso, kot je bila zabeležena v času, ko so jo uporabili pri proizvodnji. »Pri večini mačjih briketov je na prvem mestu sestavin navedena mesna sestavina. Pa je v hrani res največ 'mesa'? Ni rečeno, saj so se nekateri proizvajalci 'znašli' in nemesne sestavine razdelili na številne posamične sestavine. Če bi sešteli njihove mase, bi pri marsikaterem vzorcu zavzele krepko prvo mesto med sestavinami,«so ugotovili na ZPS. Še na drugo stvar je treba opozoriti, na to, da je pri nekaterih izdelkih pogled na mesne sestavine v seznamu razkril, da so med njimi tudi mesna moka, kostna moka, mesni stranski proizvodi, pri katerih ni znan izvor. Zato je priporočljivo, da hrane z neznanim izvorom rajši ne kupujemo, ampak izbirajmo med izdelki, pri katerih je med sestavinami na prvem mestu meso (piščančje meso, ribe, jagnjetina …).

Briketi vsebujejo zelo malo vlage

Dejstvo je, da je industrija razvila suho hrano predvsem zato, da bi ugodila ljudem, saj je tovrsten način hranjenja mačke najpreprostejši in velikokrat tudi cenejši od hranjenja s kakovostno mokro hrano. Vseeno pa na ZPS opozarjajo, da že beseda »suha« hrana pove, da briketi vsebujejo zelo malo vlage (le do 10 odstotkov) in so glede tega daleč od naravne mačje hrane (okrog 67 odstotkov vlage).

Prav zaradi tega v primerih, če mačko hranimo samo s suho hrano, obstaja velika verjetnost, da bo kronično dehidrirana, kar vodi v številne bolezni.  Dejstvo je, da so mačke po izvoru puščavske živali in imajo slabše razvit občutek za žejo, zato pogosto premalo pijejo, pa čeprav imajo vodo vedno na voljo. Suha hrana se od mačkine naravne hrane pomembno razlikuje tudi po sestavi, saj je v njej pogosto mnogo več sestavin rastlinskega izvora, posebno škrobnih živil. Na fotografiji na levi strani je prikazana tudi primerjava hranil v naravni hrani (odrasla miš) in v industrijsko pripravljeni suhi hrani. Vidimo lahko, da so razlike očitne.

ZPS

Mesu lahko primešamo še druge sestavine

Na koncu se nam poraja še eno vprašanje, torej ali je doma pripravljena hrana boljša kot kupljeni briketi. Na ZPS odgovarjajo z da, obenem pa opozarjajo, da hranjenje samo z mesom ne zadosti vseh prehranskih potreb mačke, zaradi česar bo v daljšem časovnem obdobju resno ogroženo njeno zdravje (ne bo denimo prejela kalcija – v naravi mačka poje celo miš, torej s kožo, kostmi in organi vred). Priporočljivo je torej, da mesu primešamo še druge sestavine.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste