Zanimivosti

Na Sardiniji ena največjih skrivnosti antičnega sveta?

R.T.
18. 8. 2015, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sardinija bi kaj lahko bila navdih za Platonovo Atlantido, meni strokovnjak. Južni del sredozemskega otoka naj bi namreč spominjal na podvodne Pompeje, če za mnenje vprašate Sergia Fraua.

Arhiv Svet24

Sergio Frau, pisec in strokovnjak za vse, kar diši po Atlantidi (ter eden od ustanoviteljev italijanskega časopisa La Repubblica), je prepričan, da je južni del Sardinije Platonu služil kot navdih za Atlantido. Strokovnjaku se je na obisku otoka junija letos pridružilo ducat italijanskih znanstvenikov.

Zaenkrat dokazov, ki bi podpirali Frauovo teorijo o kometu, ni.

Podvodni Pompeji

Frau je prepričan, da je sredozemski otok tisti pravi navdih za Atlantido, kar je navzkriž s prepričanjem, da ta počiva nekje v Gibraltarski ožini. Po njegovem mnenju južni del Sardinije spominja na podvodne Pompeje, posedene v mulj, kjer so v sredini dvajsetega stoletja odkrili kovinsko orodje, keramične izdelke, lonce in oljne svetilke. Vse to bi lahko pomenilo, da so prebivalci morali v naglici zapustili območje.

Nazaj v »temni vek«

Strokovnjak je zato upal, da bo lahko odkril, kaj je Sardinijo leta 1.175 pr. n. št. pahnilo v »temni vek«. Nuragi, vrsta starodavnih megalitskih zgradb na Sardiniji, razvitih v dobi Nuragic med 1900 in 730 pr. n. št., pričajo o naprednosti tamkajšnje civilizacije, preden se je zgodila katastrofa. V zadnjih dvajsetih letih je bilo evidentiranih med 9.000 in 20.000 tovrstnih zgradb, vključno z dvajsetimi na planoti Giara, ki se vzpenja 600 metrov nad morsko gladino.

Frau je prepričan, da je sredozemski otok tisti pravi navdih za Atlantido.

Nesrečna prelomnica

Arheologi in zgodovinarji o letnici 1.175 pr. n. št. govorijo kot o prelomnici. Plutarh, denimo, je pisal o otočanih, ki so zavetje iskali na višje ležečih območjih ali pa pobegnili v osrednjo Italijo. Starodavni dokumenti govorijo o velikanskem valu, ki naj bi preplavil otok in njegove prebivalce pognal v beg. Sodobni učenjaki domnevajo, da gre zasluge za katastrofo pripisati padcu kometa, kar bi lahko, tako Frau, pojasnilo ravnico Campidano, ki se razteza 100 kilometrov med Cagliarijem in Oristano. Geofizik Stegano Tinti je dejal, da do osemdesetih let prejšnjega stoletja strokovnjaki sploh niso vedeli, da so velikanski valovi pustošili sredozemska mesta, a da so od takrat prepoznali 350 takih dogodkov. Tako je povsem verjetno, da je padec kometa ob obali povzročil 500-metrski val, ki se sejal uničenje.

Starodavna pričevanja

Teorija o ogromnem valu ni umanjkala iz starih dokumentov. Tako judovski prerok Ezekiel v Stari zavezi piše o mestu Tiri, uničenem sredi morja. Tu je še napis v templju Ramzesa III., ki pripoveduje zgodbo o ljudstvu, katerih zemljo je pogoltnilo morje. Vodo naj bi priklicalo božanstvo po imenu Nun, da bi uničilo tamkajšnja mesta in vasi. Frau in njegovi sodelavci so prepričani, da so to zgodbo Egipčanom posredovali sardinski plačanci, ki so bili na faraonovi plačilni listi.

Osrednja točka antičnega sveta

Zaenkrat dokazov, ki bi podpirali Frauovo teorijo o kometu, ni, a je prepričan, da je to edina razlaga za v naglici opuščene domove. Civilizacija na Sardiniji naj bi bila namreč ena od osrednjih točk antičnega sveta. Na strokovnjakih kot je Frau je torej, da dajo skrivnosti preteklosti otoka znanstveno, zgodovinsko, kulturno, politično in čustveno snov, je dejal Azzedine Beschaouch, nekdanji generalni direktor Unesca. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste