Zanimivosti

Dnevi industrijske robotike

M.J.
25. 3. 2015, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Roboti so iz leta v leto bolj razviti, zato jih lahko uporabimo za čedalje bolj zahtevne naloge. Tudi tokrat bomo lahko obiskali Dneve industrijske robotike, ki bodo potekali že deveto leto zapored in sicer od 30. marca do 3. aprila 2015 v prostorih Fakultete za elektrotehniko.

DIR 2015 organizirajo študentje kot sodelovanje med robotskimi proizvajalci in slovenskimi študenti na UL in širše. Prvi dan bodo na sporedu različna predavanja strokovnjakov s področja robotike. Glavno predavanje bo podal direktor inštituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič, stanje robotike bosta predstavila vodilna izdelovalca robotov, podjetji Yaskawa in ABB, podjetje OneDrone pa bo predstavilo kvadrokopterje.

Arhiv Svet24

Od torka do četrtka bodo prijavljeni lahko sodelovali, drugi obiskovalci pa ogledali osem izvirnih in atraktivnih aplikacij, ki so plod študentske domišljije in znanja. Vsaka vas bo animirala po svoje, okrepčilo s kavo vam bodo postregli kar robotski natakarji (Epson), dvoročni robot Yaskawa SDA 10 vam bo pripravil okusen robotski koktajl. Lego kocke bo moč sestavljati v družbi dveh robotov (Fanuc in ABB), konkurirala jim bosta robota (Yaskawa), ki se bosta preizkusila v spajkanju.

Vsi udeleženci prijavljeni na aplikacijo Stäubli - sprejanje majic, bodo lahko odnesli domov majico s svojo fotografijo. Obiskovalca bodo najprej fotografirali, sliko računalniško prilagodili, na koncu pa bo robot Stäubli s pomočjo zračnega curka prenesel fotografijo na majico.

V okviru dogodka bodo izrezovali 3D modele, kjer bo robot z žarilno nitko iz stiropora izrezal 3D model načrtan v CAD programu. S 3D očali Oculus Rift se bo moč podali v virtualno resničnost, na aplikaciji vodenje robota na daljavo, pa bo moč tekmovati v premagovanju poligona. Za vodenje se bo uporabljal robot Omega, s katerim bo moč upravljali mobilno platformo Kuko Youbot.

Zadnji dan se bodo obiskovalci lahko odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetji BSH in Odelo, kjer si bodo ogledali uporabo robotov v praksi. Pred samim dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge, kjer bodo udeleženci načrtovali robotske celice v okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni obvezno, najboljše rešitve pa bodo tudi nagrajene.

Vnaprejšnje prijave na DIR aplikacije preko www.dnevirobotike.si so namenjene študentom vseh fakultet v Sloveniji. S tem je aplikacija z animatorji na voljo prijavitelju ob definirani uri. Študentje organizatorji prilagodijo kompleksnost predstavitve predznanju slušatelja, specifično predznanje ni zahtevano.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste