Zanimivosti

Američani bi v vojaške namene krotili orkane

R.T.
1. 2. 2015, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Le malokdo se v teh časih ne sprašuje, kaj se dogaja s podnebjem, zakaj se narava spreminja. A narave najbrž ne smemo kriviti – prava neokrnjena narava je kot živ organizem, kjer je vse na svojem mestu in v harmoniji. Ko pa se ravnovesje podre, zima ni več zima in poletje ne več poletje.

Thinkstock

Z manipuliranjem podnebja se je začelo leta 1946, ko je ameriški znanstvenik Vincent Schaeffer dognal, da ledeni delci ogljikovega dioksida v hladni komori tvorijo ledene kristale, kakršne je mogoče najti v oblakih. Znano je, da se topel zrak med dviganjem ohlaja in da se del te vlage kondenzira v majhne kapljice, ki tvorijo oblake. Tovrstnih kapljic se mora med seboj spojiti na milijone, da pridobijo dovolj teže, da postanejo dež. Tako se je omenjenemu znanstveniku utrnilo, da bi bilo mogoče deževne oblake ustvariti nad določenimi območji. Leta 1988 je v Republiki Južna Afrika prišlo do nenamernega odkritja, ki je v veliki meri vplivalo na »proizvodnjo podnebja«. Njihov tako imenovani čarodej za dež, Graham Mater, je namreč opazil, da izpušni plini iz tovarne papirja spodbujajo dež. Poskus je v plinih pokazal prisotnost higroskopskih soli, ki privlačijo vlago, zaradi česar je domneval, da bi bilo z njimi mogoče obogatiti oblake. Kmalu po tistem so na podlagi njegovih ugotovitev s poskusi začeli Američani. Štiri leta so eksperimentirali s higroskopnimi raketami. Preliminarni rezultati so pokazali, da sejanje oblakov deluje. Danes tako vsaj 29 ameriških zveznih držav premore programe za spremembe vremena, Pentagonu pa ni ušlo, da je lahko podnebje tudi silovito orožje. Leta 1998 je Malezijo prizadela najhujša suša v 15 letih. To je bil povod, da je malezijska vlada začela razvijati nove tehnologije ustvarjanja oblakov s pomočjo helikopterjev.

Vojaške kroge vplivanje na podnebje že dolgo zanima.

Ko eksperimentirajo Kitajci

Spreminjanje podnebja Kitajcem dobro uspeva. Tako so leta 2000 zaradi skrbi, da so zime v Pekingu presuhe, nad mesto spustili balone s paketi, napolnjenimi s petimi grami srebrovega jodida. Ko jih je razneslo na višini 2000 metrov, se je nad oblaki razpršilo 500.000 milijard umetnih kristalov. Eksperiment je bil celo preveč uspešen – osrednji in vzhodni del Pekinga je prekrila desetcentimetrska snežna odeja. S podobnimi poskusi so pozornost svetovne javnosti pritegnili tudi sovjetski znanstveniki. Sprva so bili njihovi poskusi dokaj primitivni, a so sčasoma postajali vse bolj uspešni. Že v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja so si znali z zapletenimi kemikalijami za razne slovesnosti pričarati lepo vreme.

Ko se razjezijo vrači

Igranje s podnebjem pa ne mine vedno brez težav. Ko so leta 1998 maroška bojna letala s kemikalijami zasula oblake nad Burkino Faso, je močan naliv razjezil lokalne vrače. Ti so celo zagrozili s stavko, če se stroji ne bodo vrnili, od koder so prišli. Podobno se včasih razburjajo ameriški živinorejci. A vse to je dokaj nedolžno v primerjavi z manipuliranjem v vojaške namene. Vojaške kroge namreč podnebje že dolgo zanima. V letih po drugi svetovni vojni je ameriška vojska financirala ducate projektov, vključno s projektom Argus, ki je iskal načine proženja potresov. Projekt Nebeški ogenj se je ukvarjal z gromom in strelo, Nevihtni bes pa z nadziranjem smeri mogočnih orkanov. Ameriška vojska pa se verjetno danes bolj kot pa kdaj prej zaveda potenciala, ki ga ima upravljane vremenskih razmer na svetovnih bojiščih. S tovrstno tehnologijo naj bi eksperimentirali že v Vietnamu, da bi gverilcem otežili bojevanje, trenutno pa naj bi premogli sredstva za štiri različne oblike meteorološkega vojskovanja – za proženje poplav, za nenaden padec temperatur, za nenaden dvig le-teh in za proženje uničevalnih valov in cunamijev.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste