Slovenija

Bovec z dolino umira na obroke

Polona Krušec
1. 2. 2015, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zimska podoba Bovca pred nekaj leti in danes je popolnoma različna. Nekoč zasedena prenočišča in živahno smučišče Kanin, danes zima pod južnim pobočjem Rombona mineva v praznini. Bo občini le uspelo najti rešitev?

Vsi, ki sestavljajo turistično ponudbo Bovca in okolice, so že tretjo zimo prizadeti. Potem ko je šla družba ATC Kanin v stečaj in ko je v njenem okviru nehalo obratovati naše najvišje ležeče smučišče, se je slika turizma na Bovškem pozimi popolnoma spremenila.

Tudi mi se podamo na pot do idiličnega mesta v času, ko bi morala biti sezona skoraj na vrhuncu, a ulice samevajo. Obiščemo nekaj gostišč in hotelov in besede, ki jih slišimo, sporočajo isto. »Bovec brez smučišča na Kaninu pozimi ne bo živel. Že tretje leto je tako, to je ogromna škoda za domačine,« so si enotni sogovorniki.

Arhiv Svet24

Smučišče na Kaninu, ki potrebuje temeljito prenovo, je predstavljajo osrednji zimski dohodek. Posledica prenehanja delovanja je bila tudi izguba 70 delovnih mest. Če pa zraven prištejemo še izgubo dobička domačinov, je škoda ogromna.Po stečaju ATC Kanin se je zaprl tudi Hotel Kanin, največji hotel na tem območju. Zagotavljal je 250 postelj, a odkar je v stečaju in zanj ne najdejo kupca, samo propada in s tem tudi izgublja ceno. To seveda odvrača potencialne kupce, saj cena za nakup morda res ni tako visoka, večjo dilemo bi morebitnemu kupcu predstavljal vložek v sanacijo.

Najbolj boli to, da je bil hotel pred dobrimi šestimi leti obnovljen za dobra dva milijona evrov, slika prenočitvenega objekta danes pa je žalostna. Poskusi vlomov v stavbo, »zamakani« balkoni in plesnive stene bodo kupca težje privabili.

Gospa Martina, lastnica gostilne, pravi, da je nekoč mesto cvetelo od turizma. »Poleti se ne bojimo za turizem, zima pred tremi leti pa nam je prinesla hladen tuš. Samo vprašanje časa je, kdaj bomo morali zapreti svoje lokale še mi. Še ene take sezone ne bomo preživeli.«

Pogovorili smo se tudi z županom Bovca, Valterjem Mlekužem, ki optimistično pravi, da ni vse tako črno. Skupaj z ekipo si intenzivno prizadeva za to, da bi že naslednjo zimo turizem na novo zagnali. Izbral je ekipo, s katero se trudi obuditi smučišče Kanin in tudi Hotel Kanin, ki zdaj predstavljata črni točki na turističnem zemljevidu Slovenije. Poslanec Danijel Krivec in svetnik Miha Sotlar, sicer tudi odvetnik, sta najtesnejša sodelavca, ki mu pomagata voditi projekt oživitve turizma.

Arhiv Svet24

»Prav te dni pričakujem še ene potencialne kupce iz Rusije, pa še nekaj interesentov iz tujine predstavlja nekaj več upanja za Bovško,« je povedal Mlekuž.

Kja lahko storimo mi – turisti? Podpremo Bovško s svojim obiskom. Ta prelepi biser tudi pozimi ne glede na to, da je zdaj njegova ponudba okrnjena, ponuja veliko – mir, doživetje prvinske narave, odlično kulinariko in prijaznost. Tudi to je sporočilo občine, domačinov in nas, ki nam je mar.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste