Zanimivosti

Skrivnostne ruševine, ki znanstvenikom povzročajo nemalo preglavic

J.P.
8. 11. 2014, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Strokovnjaki so pred časom z višine fotografirali velikanske kamnite kroge, ki se razprostirajo na Bližnjem vzhodu. Tako so, pravijo, vsaj delno odgrnili tančico skrivnosti, v katero so bile te tvorbe zagrnjene več desetletij.

Arhiv Svet24

Arheologi so v Jordaniji v visoki ločljivosti fotografirali enajst »velikih krogov«, ki so vsi razen enega premera 400 metrov. Ni znano, zakaj so si tako podobni, a avstralski raziskovalec David Kennedy meni, da so si preveč podobni, da bi lahko šlo za naključje. »Veliki krogi«, kot jim pravijo arheologi, so bili zgrajeni z nizkimi kamnitimi zidovi, nižjimi od enega metra. V njih ni bilo odprtin in če so ljudje hoteli priti v notranjost krožnice, so morali zid prestopiti. Arheologi ne vedo, kdaj so bili ti kamniti krogi zgrajeni in s kakšnim namenom. Analiza fotografij in artefaktov, odkritih v bližini krogov, namigujejo, da štejejo vsaj 2.000 let. Vendar pa je povsem mogoče, pravijo strokovnjaki, da so še veliko starejši. Veliki kamniti krogi niso ravno novost – svet je bil z njimi seznanjen že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so jih prvič opazili čeznje leteči piloti, vendar pa so le redko bili predmet znanstvenih raziskav. Raziskovalci pa so, poleg enajstih fotografiranih krogov, v Jordaniji odkrili še enega, ki pa je bil le delno dokončan. Stari satelitski posnetki so ujeli tudi dve podobni tvorbi, eno v Jordaniji in drugo v Siriji, ki pa sta od takrat že bili uničeni – tista v Siriji v zadnjem desetletju, v Jordaniji pa še veliko prej. Čeprav tovrstni krogi na Bližnjem vzhodu niso ravno redkost, pa jih enajsterica odstopa zaradi svoje velikosti in starosti, pravi Kennedy.

Arhiv Svet24

Gradnja velikih krogov

Po Kennedyjevih besedah gradnja ni bila ravno velik podvig. Ker so uporabljali kamenje, ki jim je bilo pri roki, je lahko tak krog s pridnim delom v enem tednu zaključilo že ducat ljudi, meni strokovnjak. Več načrtovanja pa je terjala oblika, saj gre za skoraj popolne kroge. Kennedy meni, da so si pomagali z vrvjo, povezano s središčno točko, kar nadalje razloži napake v obliki, kjer površje ni bilo ravno.

Skrivnostne kamnite tvorbe so šele pred časom pritegnile pozornost strokovnjakom, ki so se jih lotili z velike višine.

Skrivnost kamnitih krogov

Arheologa Graham Philip in Jennie Bradbury, ki sta proučevala krog v Siriji, sta dognala, da je bil ta pozicioniran na način, ki je stoječemu na sredini omogočal panoramski pregled nad bližnjo globel, kjer so najverjetneje rastli pridelki ter stala bivališča. Po Kennedyjevem mnenju bo potrebno na pravo razlago o pomenu krogov še počakati. Pravi pa, da gre za območje, izredno bogato s kamnitimi stvaritvami, le v zrak se je treba povzpeti, da jih je mogoče videti.




Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste