Zanimivosti

Starša 8-letno deklico za štiri leta 'prodala' v suženjstvo

J.P.
13. 2. 2014, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V suženjstvu je bila od leta 1998 pa do leta 2002. Da bi poplačala družinski dolg, je delala 20 ur na dan.

Štiriindvajsetletnica danes živi nebeško življenje, kot pravi, a ni bilo vedno tako. Pri osmih letih sta jo namreč starša prodala v suženjstvo. Shyima Hall se je rodila v revno družino na jugu Aleksandrije v Egiptu. Bila je ena od enajstih otrok.

Živeli so srečno družinsko življenje. Kalili so ga le občasni nasilni izpadi njenega očeta, ki se je preživljal kot gradbinec. Njenega otroštva pa je bilo konec, ko je bila njena starejša sestra obtožena kraje v domu njenih premožnih delodajalcev, zakoncev Abdela Nasserja Eid Youssef Ibrahima in njegove žene Amal Admed Ewis-Abd El Motelib. Shyima je bogati par s svojo mamo obiskala v Kairu, kjer sta jo zahtevala kot nadomestilo za ukradeno lastnino. Shyimanina mati je na zahtevo pristala. Zadnje, kar ji je rekla, je bilo, da je to za dobro družine.

Sužnjelastniški zakonski par je bil obsojen na tri leta zaporne kazni. Žena je že bila deportirana v Egipt, mož pa morda še živi v Kaliforniji. 

Naslednji leti je delala za tiranski par, ki ju je naslavljala z oče in mati. Skrbela je za njuna dvojčka, ki sta bila tri leta mlajša od nje, in njuno hči približno njene starosti. Otroci so vedeli, kaj je in so jo na to neprestano spominjali. Oče jo je pretepal s pestmi, mati jo je imenovala 'neumno sužnjo'. Vendar pa je morala odslužiti sestrin dolg, pri čemer je vztrajala njena družina.

Dve leti pozneje se je družina preselila v Kalifornijo, to pa je njene življenjske razmere le še poslabšalo. Vsak dan je ostajala ob 5:30, da je otroke pripravila za v šolo, nato je sledilo čiščenje hiše. Na dan ji je bil dovoljen le en obrok – ostanki večerje. Spala je na vzmetnici v sobi brez ogrevanja, klimatske naprave ali svetlobe. Svoja oblačila je morala prati na roke za hišo. O begu ni niti razmišljala, ker se je bala posledic.

Njen srečni dan je nastopil leta 2002, ko je tamkajšnja socialna služba dobila anonimen namig – takrat so policisti s socialnimi delavci za petami vdrli v dom in jo odpeljali. Ko je poklicala svoje starše, se je oče razjezil, da je razočarala družino, ki ji je dala streho nad glavo. Ukazal ji je, naj se vrne v Egipt, a se je odločila ostati v Združenih državah Amerike.

Njena starša sta pristala na sužnjelastništvo.

Zamenjala je več rejniških domov in sčasoma postala ameriška državljanka. Po treh letih javnega kolidža se je zaposlila kot pomočnica upravitelja v trgovini. Tudi sama je postala mati – s fantom Danielom Eurquidezom imata hčerko Atheno. Njen oče je že preminil, Shyima pa upa, da bo nekega dne spet lahko videla svoje brate in sestre. 

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste