Le kdo si ne želi malo sprostitve in 'žuranja' ob dobri glasbi? V tempu, ki ga narekuje današnje življenje vsi rabimo sprostitev. Še preden se pomlad popolnoma prebudi je tukaj prva priložnost, da se razživimo in doživimo svet v maskah in malo drugače.
Ne smemo mimo zelo bogate zgodovine pusta v naši deželi. Povsod po Sloveniji je vsem poznan Ptujski karneval. Pustna rajanja in pustna doživetja, ki navdušijo vsakega obiskovalca. Najboj znana slovenska maska je slovenski kurent, ki je značilen za vzhodno Slovenijo. Kurenti po tradiciji odganjajo zimo in zlo, kličejo pa pomlad in dobri letini. Poznana sta dva kurenta, markovski in haloški.
Ni pusta brez krofa. Pustna slaščica je do nas prišla iz flamskih dežel. Ob praznovanju pusta so se običajno pekli flancati, krofi in druga hrana, za katero je bilo značilno, da je mastna. V preteklosti so se krofi cvrli v svinjski masti. Nekatere gospodinje še danes ohranjajo tradicijo peke v svinjski masti, bolj moderne gospodinje pa krofe cvrejo v rastlinskem olju. Vsaka gospodinja ima svoj skrivnosten recept za pripravo krofa, največji 'dosežek' vsake pa je zlata kronica, ki nastane ob cvrtju. Trendi v razvoju kulinarike so se zelo spreminjali in peki krofov so krof obogatili in ga polnili s čokolado, vanilijevo kremo in oblili z različnimi kremami in prelivi. Še vedno in daleč najbolj priljubljen pa je krof polnjen z marmelado.
Tradicija običajev in kulinarike je v Sloveniji zelo bogata. Naj živi z nami in v našem duhu. Osvobodite duha in zaživite vikend v maskah.
Mi smo se odločili, da ne bomo pripravili krofov, ampak pustne ocvrte miške.
50 dag bele moke
3 dag kvasa
10 dag masla
2 dl mlačnega mleka
5 dag sladkorja
4 rumenjaki, sol
naribana limonina lupinica
sok 1 pomaranče
50 dag maščobe za cvrtje
sladkor v prahu za posip
Želim vam veselo peko in veliko norčij.