Estrada

Prihodnost kuhinje in prehranjevanja

I.V.
21. 4. 2023, 20.45
Deli članek:

Naprave za kuhanje s 3D tiskalniki in laserji bodo morda kmalu nadomestile običajne kuhinjske naprave, kot so pečice, štedilniki in mikrovalovne pečice. Vendar je še vedno vprašanje, ali bo 3D tiskanje hrane izboljšalo naš način prehranjevanja in katere ovire bo treba premagati za komercializacijo takšne tehnologije.

CU
3D tiskani cheesecake

Raziskave na univerzi Columbia

Strojni inženirji univerze Columbia se s temi izzivi ukvarjajo v laboratoriju za kreativne stroje profesorja Hoda Lipsona. V novem članku Perspective raziskujejo prednosti in slabosti tehnologije 3D tiskanja hrane.

Tehnologija tiskanja živil

Tehnologija tiskanja živil je znana že od leta 2005. Blutingerjeva ekipa je omejitev dosedanje tehnologije premagala s tiskanjem jedi, sestavljene iz sedmih sestavin, ki so bile pripravljene na kraju samem s pomočjo laserja. Avtorji ugotavljajo, da bi z natančnim večplastnim tiskanjem živil lahko izdelali bolj prilagodljiva živila, izboljšali varnost živil in uporabnikom omogočili lažji nadzor nad hranilno vrednostjo obrokov.

CU
3D tiskani cheesecake

3D cheesecake

Ekipa je preizkusila več modelov skutne torte, sestavljenih iz sedmih ključnih sestavin. Ugotovili so, da je najuspešnejša zasnova uporabljala grahamski kreker kot osnovno sestavino za vsako plast torte. Zasnove z več sestavinami so se razvile v večplastne strukture, ki so sledile podobnim načelom kot arhitektura stavb.

Prednosti 3D tiskanja hrane

3D tiskanje hrane bi lahko omogočalo boljši nadzor in prilagajanje prehrane ter personalizirano prehrano. Prav tako bi bil lahko uporaben za pripravo hrane, ki bi bila bolj okusna za ljudi z motnjami požiranja. Lasersko kuhanje in 3D tiskanje hrane bi lahko kuharjem omogočilo lokaliziranje okusov in tekstur ter ustvarjanje novih doživetij s hrano.