"Najboljši način za vključevanje beguncev je, da jim daš dostojanstvo in dostop do normalnega življenja, možnost da se dokažejo in realizirajo," je na instagramu zapisala vodje restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama, Ana Roš in dodala da je nena Hiša Franko odprla vrata ljudem, ki so bili evakuirani iz Afganistana.
Zaenkrat bo Ana sprejela enega begunca, Afganistanca Hamida, za katerega upa, da ga bo lahko tudi vključila v svojo mednarodno ekipo. Zanj je, kot je pojasnila v pogovoru v oddaji 24ur zvečer na POP TV, izvedela od sošolca, ki je bil del misije v Afganistanu. Hamid je v svoji rodni deželi delal v strežbi v nekem hotelu v bližini vojaške baze.
"Ko si prisiljen v hipu zamenjati svoj prostor, zapustiti družino, si že tako izgubljen in tvoje dostojanstvo je na dnu. Če daš takšnemu človeku možnost, da pokaže, kaj zna in kdo je, morda se tudi mi kaj naučimo od njih," je dejala Ana Roš v pogovoru.
Ena najbolj priznanih slovenskih in svetovnih chefov je sicer študirala diplomacijo, vendar, kot je dejala, v njej ni hotela delati zaradi občutka krivde. Kot nekdo, ki prihaja iz zahodne civilizacije, se delno počutim krivo za situacijo, ki je nastala. In ko si kriv, moraš na nek način tudi reagirati," je sklenila.