V shrambi se poleg živil pogosto znajde še kaj drugega, kar tja niti ne spada. Ker gre za majhen prostor, se ta hitro zapolni in nekoč uporabne stvari lahko tam tudi hitro postanejo krama. Če se vam zdi, da je prostor prenatrpan, in želite znova vzpostaviti red, je čas, da zavihate rokave.
Čas je za organizacijo
Ko ste iz shrambe odstranili vse in so ostale zgolj gole stene, razmislite, kaj je treba storiti, da bo postala funkcionalnejša. Pomembno je, da prostor, ki je namenjen shranjevanju, kar najbolje izkoristimo. Zato naj police segajo od tal do stropa, po možnosti jih namestite tako, da lahko prilagajate njihovo velikost. Primerna razdalja od tal do prve police je od 40 do 50 centimetrov. Tja boste shranili predmete, ki jih ne potrebujete pogosto, oziroma tiste, ki potrebujejo nekoliko nižjo temperaturo. Na osrednje police pa postavite živila, ki jih uporabljate najpogosteje.
Kaj k tlom, kaj na sredino in kaj na vrh?
Ker v shrambi shranjujemo različne tipe živil, jih je treba pravilno sortirati. Svetujemo vam, da domače dobrote in pridelke shranjujete čim bolj pri tleh, kjer je temperatura najnižja. Tja torej postavite krompir, čebulo, česen in drugo zelenjavo. Shranite jih v plastične zabojnike ali platnene vreče. Čebulo in krompir je dobro shraniti v čim temnejšo embalažo, sicer rada klijeta.
Nikar ne shranjujte skupaj krompirja in jabolk, saj bodo jabolka povzročila prehitro gnitje oziroma zorenje. Suha živila, kot so riž, testenine in razna druga žita, shranite na osrednje police. Svetujemo vam, da jih shranite v steklene kozarce s pokrovi, ki jih lično okrasite z nalepkami ali pa pobarvate, in tako boste že na daleč prepoznali, kaj vsebuje kateri od kozarcev. Na višje police shranite konzervirano hrano in ozimnico. Za boljšo preglednost si naredite razdelke, posebej za zelenjavo, sadje, marmelade, džeme, prikuhe …