Estrada

Sladki pelin – zdrav ali čudežno zdravilen?

Lara Jelen, Zarja
8. 11. 2018, 14.01
Deli članek:

Medtem ko v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu s sladkim pelinom zdravijo že več tisočletij, pri nas šele počasi spoznavamo to nadvse koristno rastlino. Zanjo je mogoče (znanstveno potrjeno) za zdaj zagotovo trditi edinole, da uspešno zdravi malarijo. Iz prakse ljudi in posameznih raziskav pa je razvidno, da zmore še veliko več. Kaj, so nam povedali tisti, ki so si s sladkim pelinom pomagali pri različnih zdravstvenih tegobah, tudi najhujših.

Revija Zarja
Sladki pelin

Najti pravo stvar, ki nam bo pomagala pri naši zdravstveni težavi, danes ni lahko. Po eni strani bi nam pretkani prodajalci prav vse prodali kot zdravilo, po drugi pa morajo biti celo poznavalci rastlin izjemno previdni pri svojih izjavah o njihovi zdravilnosti. Že res, da nadzor nad prodajo zdravil mora biti in da je treba biti pri trditvah o zdravilnih učinkih izjemno previden. A izkušnja človeka, ki je s pomočjo nečesa premagal bolezen, vendarle tudi še nekaj šteje ali pač ne? Kaj ima zapisano opraviti s sladkim pelinom, se sprašujete. Veliko. Mnogi zatrjujejo, da so si prav ali tudi zaradi njega opomogli. Tisti, ki so jim pripravek iz sladkega pelina podarili ali prodali, pa vam o tej izkušnji ne smejo pripovedovati, sploh če po izobrazbi niso farmacevti. Predvsem zato, ker so potrebne dolgotrajne znanstvene študije, preden trditev o zdravilnosti postane uradno verodostojna. Izkušnje s sladkim pelinom se tako širijo le od ust do ust, tu in tam je možno prebrati kakšen članek. Uspeli smo zbrati zgodbe ljudi, ki so prepričani, da so prav s sladkim pelinom uspeli prebroditi svojo bolezen. Pri nekaterih je očitno, da jim je zagotovo pomagal sladki pelin, pri drugih je šlo verjetno za preplet učinkovitega zdravljenja uradne medicine in dopolnilnih alternativnih izdelkov.

Preberite tudi: Izboljšajmo svoje reflekse.

Sladki pelin in rak? 

Marko Conjar se je s sladkim pelinom seznanil, ko je imel raka na prostati. Potem ko so mu tumor že odstranili in je obiskoval kemoterapijo, se je odločil korenito spremeniti življenje in zaživeti bolj zdravo. Po priporočilu prijateljice, ki je imela doma na vrtu sladki pelin, je začel vsak dan piti čaj iz njega in pravi, da se je ob tem dobro počutil. Celo tako zelo, da je sladki pelin začel gojiti tudi sam. Ob tem poudarja, da mora vsak, ki se sooča z boleznijo, sam presoditi in začutiti, kaj mu lahko (dodatno) pomaga. »Kar ustreza meni, morda ne bo ustrezalo vam in obratno.« Med spremembami, ki jih je uvedel, je bilo pitje večjih količin vode (in čajev), svoje telo je osem mesecev čistil z brezmesno prehrano, vseskozi pa se trudi kupovati sveža in zdrava živila. »Ko se temu zares posvetiš, dan mine, kot bi trenil. Pravi skrbi zase se je treba posvetiti, a se zagotovo izplača,« pravi. Marko je danes zdrav in ponosen na spremenjen slog življenja.

Ščitnica še vedno opravlja svoje delo 

Mateja Dremelj pa je stavila samo na sladki pelin oziroma alternativo. »Pred dvema letoma so mi punktirali vozliček na ščitnici. Takoj so me poslali na Onkološki inštitut. Sumili so na papilarni karcinom, zato so mi hoteli odstraniti celo ščitnico. Tam sem si izborila čas in nove preglede pri tirologih. Takoj sem prešla na alternativo. Začela sem uživati tudi sladki pelin v obliki kapsul in čaja. Po dveh letih vozliček še ni zrasel in ščitnica opravlja svoje delo. Nova punkcija pa je ovrgla sum na raka,« pripoveduje.

Konec težav z želodcem 

Boštjan Benedečič je imel hude težave z želodcem in prebavo. Zdravniki so mu postavili diagnozo GERB (gastro-ezofagealna refluksna bolezen), našli so mu tudi kilo med požiralnikom in želodcem. Za nameček so se mu začele delati razjede na želodcu. »Dobil sem zaviralce protonske črpalke, in ti so me v pol leta čisto uničili,« se spominja. Zato se je svoje zdravstvene težave odločil odpraviti drugače. »Zjutraj sem na tešče spil pol litra vode, v katero je bil čez noč namočen pelin, zvečer sem pojedel jogurt in v njem pelod, jedel pa sem tudi koncentrat sladkega pelina zjutraj na tešče, skupaj z železom. Že dve leti sem brez težav, tablet ne jem, pelin uživam le še preventivno, kakih dvakrat na teden.«

Revija Zarja
Sladki pelin

Boljša odpornost 

Med iskanjem posameznikov, ki so nam lahko iz prve roke povedali, kako je uživanje sladkega pelina vplivalo na njihovo počutje in zdravje, smo naleteli na največ takšnih, ki sladki pelin uživajo za boljšo odpornost. »Imam ga doma, pridelala sem ga sama, nisem bolna, pijem pa ga za krepitev imunskega sistema skupaj s tabletko železa. Gripe prihajajo, zato ga priporočam,« pravi Petra Strelec, Tončka Krivina pa doda, da je sama začela uživati sladki pelin ravno zato, ker je bila neprestano bolna. »Odkar sem začela uživati sladki pelin v vseh oblikah, nisem skoraj nikoli prehlajena,« zatrjuje. Vse torej kaže, da je sladki pelin koristen še za marsikaj drugega kot zgolj za zdravljenje malarije in mrzlice, za kar se ga je prvotno uporabljalo. Tega ne zanikajo niti farmacevti, saj boste na prodajnih policah marsikatere lekarne našli pripravke iz te blagodejne rastline. Na spletni strani Moja lekarna so ob izdelku iz sladkega pelina recimo zapisali, da je sladki pelin široko uporabna zadeva, ki se jo lahko, zaradi aktivne snovi artemisinin, uporablja tudi v prehladnem obdobju. »Izdelek lajša številne tegobe in velja za primerno podporno terapijo. Pitje najrazličnejših čajev pa je z vidika hidracije nasploh izrednega pomena za vaš organizem, saj le ustrezna količina tekočine, ki jo spijete čez dan, omogoča normalno funkcijo sistemov organizma. Sladki pelin ima v kombinaciji s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo železo, zanimive učinke,« še navržejo. Pri njih še izvemo, da čaj iz sladkega pelina oziroma poparek povzroči, da del učinkovin propade. Zato bolj priporočajo hladno pripravo, saj na ta način obdržimo precej več aktivnih sestavin sladkega pelina. »Liste sladkega pelina namočite v vodo za 12 ur, da se vse učinkovine temeljito izločijo iz fito rastlinskega dela. Po 12 urah namakanja čaj na hitro segrejte do 60 stopinj, kar omogoči še večji izkoristek ekstrakcije, obenem pa ne uniči aktivnih sestavin čaja,« svetujejo. 

Objavljeno v Zarji št. 44, 30. 10. 2018.