Mlada mamica je v lekarni kupila matični mleček in povedala, da pred začetkom šolskega leta, ko njena otroka spet začneta hoditi v vrtec in šolo, naredi z njim »terapijo«. S čebeljim izdelkom naravno okrepi njuno odpornost. Prepričana je, da sta tako bolj zdrava v zimskih mesecih in jima ni treba jemati zdravil, morda celo antibiotikov ob težjih obolenjih.
Preberite tudi: Duhovni zdravilec Milann Menta "vidi" vzroke težav.
Študija o rakavih celicah
Podobno razmišljajo mnogi: matični mleček uživajo vsi, od otrok do starejših, tudi bolniki po lažjih ali težjih posegih. O njegovih pozitivnih učinkih pričajo številne študije. Omenimo le eno, objavljena je bila septembra lani v reviji Oncology letters, v kateri pišejo o učinku matičnega mlečka na razvoj raka na prsih pri laboratorijskih živalih.
Študija je pokazala, če povzamemo le najpomembnejše, da se je pri miših razvoj rakavih celic zmanjšal, okrepilo pa se je učinkovanje antioksidantov v serumu, ledvicah in jetrih. V povzetku študije je zapisano, da imajo zelo verjetno antioksidanti in imunski učinki matičnega mlečka pomembno vlogo pri nazadovanju tumorjev. Zato je priporočljivo vključiti matični mleček kot prehranski dodatek v vsakdanje obroke. Učinek je zaznaven in merljiv po dveh ali več tednih uživanja.
Učinki na naše počutje
Učinkov matičnega mlečka na naše telo in počutje pa je še veliko. Preganja kronično utrujenost in izboljša splošno počutje. Zakaj? Kot razlagajo strokovnjaki, spodbuja in usmerja pravilno delovanje različnih žlez. Poveča apetit, s čimer lahko tudi posredno povzroči, da pride telo do potrebnih snovi za delovanje. Lajša starostne težave ter spodbuja odpornost in delovanje možganov. Uporabljajo ga tudi v kozmetiki, saj ugodno vpliva na prožnost kože, preprečuje njeno izsuševanje in prezgodnje staranje.
Bogastvo v kapljicah
Zakaj je tako? Skrivnost je v kombinaciji sestavin. Matica, ki omogoča razvoj čebelje družine in izleže tudi več tisoč jajčec na dan, potrebuje kakovostno hrano, polno koristnih snovi, ki ji omogočajo opravljanje tako pomembne vloge. Tudi »dojeni« zarod čebel nekaj dni uživa le matični mleček.
V njem je več kot dvajset aminokislin, poleg tega pa še do 18 odstotkov beljakovin, do 15 odstotkov sladkorjev ter nekaj odstotkov maščob in maščobnih kislin. Matični mleček vsebuje še rudninske snovi, encime in vitamine, predvsem vitamin C, skupino B, D in nekaj vitamina E. Študije omenjajo še druge pomembne snovi, kot so kisline, ki zavirajo razvoj bakterij in plesni, ter snovi, potrebne za pravilno delovanje človekovega živčevja. Pomembno je še dodati, da v laboratorijih še vedno odkrivajo sestavine, ki koristno učinkujejo na naše telo, tudi na delovanje moških in ženskih spolnih hormonov.
Shranjujmo ga pazljivo
Čebelarji vedo, da je nabiranje matičnega mlečka dolgotrajno in zamudno. Uporabniki pa moramo upoštevati nekaj pravil: matični mleček je treba shranjevati v temnem in hladnem prostoru, saj je občutljiv za svetlobo. Če imamo svežega od čebelarja, ga lahko tudi zamrznemo in tako ohranimo dlje. V hladilniku lahko ostane do pol leta, v zamrzovalniku pa leto dni, a kljub temu ga je priporočljivo zaužiti čim prej. Matični mleček lahko konzerviramo tudi tako, da ga zmešamo s kristaliziranim medom, tekoči med pa ni primeren, saj bi matični mleček splaval na površino in ne bi bil več zaščiten.