Podobno kot aronijo, maco ali jagode acai so tudi ječmenovo travo najprej odkrili v Hollywoodu. A v Evropi ni ječmenova trava nič novega – gre za mlade poganjke ječmena, ki na pomlad zelenijo na številnih poljih. Doslej smo bili navajeni uporabljati dozorel ječmen, zdaj pa odkrivamo, da mlada ječmenova trava izredno ugodno vpliva na zdravje. Ni odveč omeniti, da je ječmenova trava tudi brezglutenska. In predvsem – lahko jo gojimo doma, v večjem loncu, ter jo sočimo v smutijih.
Na trgu je na voljo predvsem posušena – v kapsulah ali preprosto v prahu. Način jemanja ječmenove trave ne vpliva na učinek, vendar ima ječmenov prah to prednost, da je zelo lahko prebavljiv in tudi nasploh koristi prebavi. Ječmenova trava ne vsebuje vlaknin, zato pa tem več vitalno pomembnih snovi. Priporočljiva dnevna količina znaša 15 g, odmerek pa razdelimo na dva ali tri obroke. Ker pomirja, lahko prah ječmenove trave zaužijemo tudi zvečer. Lahko ga dodajamo katerikoli pijači, a prav posebno okusen je v kombinaciji z ananasovim in pomarančnim sokom.
Preberite tudi: To je odličen recept za limetino torto z avokadom! Kliknite TUKAJ!
Vpliv na zdravje
Ugoden vpliv ječmenove trave na človekovo telo sicer še ni znanstveno raziskan, a izkušnje to potrjujejo. Nekaj raziskav je bilo vendarle opravljenih, med njimi najzanimivejša na Japonskem, kjer je dr. Jošihide Hagivara natančno raziskal sestavo 200 različnih vrst rastlin: najvišje med njimi pa se je po ugodnem vplivu na zdravje uvrstila prav ječmenova trava. Vsebuje sedemkrat več vitamina C kot pomaranče, 11-krat več kalcija kot kravje mleko, petkrat več železa kot špinača ali brokoli ter prav toliko cinka kot ostrige, ki veljajo za najbogatejši vir cinka v hrani živalskega izvora.
Kar dela ječmenovo travo tako posebno, pa so nekatere manj znane učinkovine, med njimi encim, imenovan superoksid dismutaza (SOD), antioksidant glikozil-izoviteksin, veliko klorofila, to je zelenega barvila, poleg tega pa še sekundarne rastlinske snovi, aminokisline, železo. Prav nadvse ugodna kombinacija naštetih sestavin pospešuje samoozdravitvene procese v človeškem telesu, deluje protivnetno ter blagodejno učinkuje na srčno-žilni sistem. Znižuje pa tudi holesterol in celo ščiti pred rakom.
Ščiti pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov ter pred radioaktivnostjo
Dve sestavini v ječmenovi travi skrbita za zaščito pred prostimi radikali in škodljivimi vplivi sončnih žarkov, in sicer sta to antioksidant glikozil-izoviteksin in superoksid-dismutaza (SOD). Prvi je izoflavonoid, ki ima sposobnost, da lahko prodre vse do celičnega jedra in ščiti naš genski zapis pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Druga sestavina, SOD, je encim, ki upočasnjuje procese staranja možganov in telesa. Je v redkih užitnih rastlinah in je močan antioksidant, celo tako močan, da lahko preprečuje vpliv radioaktivnega sevanja.
Ugodno vpliva na splošno dobro počutje
Po daljši dobi hranjenja z ječmenovo travo se izboljša naša energetska raven, splošno počutje, in to ne le telesno, marveč tudi psihično, saj vsebuje ječmenova trava zgoščeno kombinacijo sestavin, ki preprečujejo škodljive učinke stresa. V nekaterih primerih lahko celo nadomesti antidepresive. Prav zato ječmenova trava zmeraj bolj velja za zeleno super živilo, ki pomaga premagati celo depresijo.
Okrepitev srčno-žilnega sistema
Tudi raven holesterola v krvi se lahko izboljša, če jemo ječmenovo travo dlje časa, hkrati pa se normalizirata krvni tlak in raven sladkorja v krvi. Klinične raziskave kažejo, da je to novo zeleno super živilo najučinkovitejše v kombinaciji z dodatnim odmerkom vitaminov C in E – na ta način se njegov antioksidativni učinek še poveča.
Pomaga diabetikom
Že leta 2010 je bila opravljena raziskava, ki kaže, da redno dalj časa trajajoče uživanje ječmenove trave pomaga diabetikom tipa 2. Že 1,2 g ječmenove trave na dan je povzročilo opazno spremembo ravni sladkorja v krvi. Udeleženci raziskave niso v času testiranja, ki je trajalo dva meseca, jemali nobenih zdravil, le ječmenovo travo, raven sladkorja pa je padala, uredil se je tudi njihov krvni tlak.
Preventiva pred rakastimi obolenji
Kar 30 odstotkov rakastih obolenj nastane kot posledica nezdravih prehranjevalnih navad, še posebno rak želodca in črevesja, ta delež znaša celo 70 %. Klorofil, zeleno barvilo, ki ga vsebuje ječmenova trava, je do atoma enak hemoglobinu, barvilu v človeški krvi. Zato lahko klorofil iz ječmenove trave znatno izboljša kakovost in število rdečih krvničk. Klorofil razstruplja telo in tudi tako ščiti pred nastankom raka.
Blagodejni vplivi na črevesje
Raztegnjeno človeško črevesje zavzema površino 400 m², zaradi česar velja črevesje za najpomembnejši dejavnik naše naravne telesne odpornosti. Funkcija črevesja je med drugim tudi to, da ščiti telo pred bolezenskimi klicami, ki prihajajo v naše telo s hrano. Če je črevesje poškodovano, imunski sistem ne deluje brezhibno, kar sčasoma lahko postane vzrok za nastanek bolezni prebavil, pa ne le teh, tudi za nastanek alergij ali bronhitisa. Sestavine, ki so v ječmenovi travi, pa ščitijo črevesje in črevesno floro.
Uravnavanje telesne kislosti
Prehrana sodobnega zahodnjaka je precej enolična: industrijsko predelano mleko in žitni izdelki, veliko mesa in mesnih izdelkov, malo sadja in zelenjave – vse to sčasoma zakisa telo. Sestavine ječmenove trave so v kemičnem smislu bazične, zato dobro uravnotežijo bazičnost in kislost v telesu.
Napitek z ječmenovo travo
250 g svežega ananasa, 150 ml pomarančnega soka, 100 ml vode, 1 žlička ječmenove trave v prahu. Vse sestavine damo v mešalnik in jih ukašimo v gosto tekočino.