Se tudi vi ne morete upreti slaščicam, čeprav veste, da škodujejo vašemu zdravju? Bi radi to spremenili, ob tem pa še zmanjšali škodljive učinke sladkorja, ki ga zaužijete z drugo hrano?
Rešitev je veliko bolj preprosta, kot si predstavljate, izvira pa iz tropskih gozdov južne in osrednje Indije. V tistih krajih se žvečenje listov gurmarja (Gymnema sylvestre) že več kot dva tisoč let uporablja za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo, zgovorno pa je tudi ime te divje ovijalke. Gurmar namreč v hindijščini pomeni »uničevalec sladkorja«.
Znanstvene raziskave, ki so jih zahodni znanstveniki opravili v zadnjih letih, potrjujejo učinke, po zaslugi katerih je postal gurmar nepogrešljiv del tradicionalne indijske medicine ajurvede.
Skrivnost delovanja gurmarja je gimnemična kislina
Nekateri se slaščicam lažje uprejo, drugi težje, le redki pa sladkor uživajo v priporočljivih količinah. Ne glede na to, v katero skupino se uvrščate, obstaja velika verjetnost, da bi gurmar koristil tudi vam. Poglejmo, zakaj.
Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina. Ta ima podobno molekularno sestavo kot glukoza, na naš organizem pa učinkuje dvojno. Prvič: gimnemična kislina upočasnjuje izločanje sladkorja v kri in spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Tako gurmar uravnava raven krvnega sladkorja v človeškem organizmu, kar še posebno koristi ljudem, ki trpijo za kronično hiperglikemijo. In drugič: gimnemična kislina vpliva na naše receptorje za sladek okus, in sicer tako, da zavira njegovo zaznavanje. Hrana ima z veliko vsebnostjo sladkorjev nekaj časa po zaužitju gurmarja nekoliko nenavaden okus, to pa pomeni, da gurmar tako na dolgi kot na kratki rok zmanjšuje hrepenenje po sladkem.
Vendar pa se pozitivni učinki gurmarja ne končajo pri sladkorju. Gurmar naj bi po nekaterih raziskavah spodbujal delovanje presnove in s tem še dodatno pripomogel k izgubi odvečnih kilogramov, zmanjševal naj bi tudi raven holesterola v našem organizmu, znanstveniki z univerze v Kansasu pa so šele pred kratkim odkrili revolucionarni učinek gurmarja pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo glive, kot je kandida. Ugotovili so, da gimnemična kislina zavira pretvorbo neškodljivih gliv kvasovk v zdravju škodljivo obliko.