Estrada

Napake, ki jih počnete tiste dni v mesecu

Lea Pufek, Bodi Zdrava
6. 7. 2017, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Glede na to, da vas menstruacija v povprečju verjetno spremlja že veliko leti, ste pa ja že dobro naštudirali, kaj vašemu telesu takrat najbolj ustreza, kajne?

Navadno smo prepričani, da je za naše telo dobro tisto, kar nam najbolj prija. Ko nastopijo tisti dnevi v mesecu, to velja še toliko bolj. Ker je menstruacija na splošno neprijetna zadeva, je pri njej udobje še toliko bolj pomemben kazalec prave izbire. Ko dosežemo točko prijetnosti in udobnosti, smo prepričani, da za svoje telo počnemo nekaj dobrega in zdravega, zato se navadno teh receptov potem držimo vsa nadaljnja leta. Vsaka zase je verjetno našla dokaj uspešen recept, kako shajati z menstruacijo, a upamo staviti, da je kar nekaj receptov, na katere prisegate, na seznamu tistih, ki jih strokovnjaki odsvetujejo. Najpogostejše napake, ki jih ženske počnemo tisti čas vsak mesec, so namreč ravno tiste stvari, h katerim se vse zatekamo in ki po naših prepričanjih najbolj ustrezajo našim telesom.

Protibolečinske tablete

Pri bolečih menstruacijah so nam navadno največja uteha protibolečinske tablete. Verjetno ni treba dodatno poudarjati, kakšen učinek na telo ima lahko redno jemanje nekaterih zdravil. Naj samo navedemo, da nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta denimo ibuprofen in naproksen, dokazano povečujejo tveganje za srčni napad in srčno kap. Nekatera protibolečinska zdravila povzročajo tudi razjede in krvavitve v želodcu in črevesju ter rušijo ravnovesje bakterij v prebavnem traktu. Redno jemanje protibolečinskih zdravil lahko škoduje tudi ledvicam in jetrom. Nevarnost zdravil, ki jih navadno jemljete za blažitev menstrualnih bolečin, seveda ne pomeni, da morate med menstruacijo pač trpeti neznosne bolečine. Pomeni preprosto, da se raje zatecite k bolj naravnim metodam. Povečajte vnos magnezija, kalcija in vitamina B6 v svoje telo, ti bodo zmanjšali pogostost in intenzivnost krčev. Pri težavni menstruaciji in PMS-ju pomaga tudi svetlinovo olje, ki pospešuje odstranjevanje odvečnega hormona prostaglandina, predvsem pa je pomembno, da ne čakamo, da se bolečine začnejo, ampak za njih poskrbimo že preventivno. Tako bomo potrebovali veliko manj zdravil, pa še bolečine bodo šibkejše.

Premalokrat menjavate tampone

Navadno tampone ali vložke menjamo takrat, ko so polni. Tiste dni v ciklu, ko menstruacija več ni tako močna, pa se zanašamo na to, da tampone pač lahko menjamo na osem ur, za vložke pa smo tako in tako prepričani, da se pač nosijo, dokler vpijajo tekočino, in če tekočine ni obilo, pač dokler je treba. Iskreno smo vse krive tega, da pri šibkejših menstrualnih krvavitvah povsem pozabimo, da imamo menstruacijo, in takrat navadno pozabimo tudi menjati vložke oziroma tampone. Tudi če ti še niso polni, jih moramo menjati na 4–8 ur, saj lahko le tako zagotovimo optimalno higieno naše nožnice. Dlje ko je ta v stiku s tamponom ali vložkom, več bakterijam in strupom je izpostavljena. Med drugim tudi zlatemu stafilokoku (Staphylococcus aureus), ki povzroča sindrom toksičnega šoka (o njem ste verjetno že brale na embalažah tamponov). Ne glede na to, kako močna je vaša menstrualna krvavitev, skrbite za redno menjavanje higienskih pripomočkov in posledično za zdravje svoje nožnice.

Odišavljeni izdelki

Menstrualni izločki imajo svoj vonj, tega ne zanikamo, a bolj kot okolica ta vonj zaznavate predvsem vi. Ravno zaradi tega je povsem razumljivo, da nas večina rada posega po odišavljenih vložkih in celo tamponih, ki vsaj delno zakrijejo neprijeten vonj. A bi se takšnim izdelkom morali izogibati. Kemikalije, ki zagotavljajo dišavo, so namreč v veliki meri krive za draženje nožnice in razvoj bakterijskih ali glivičnih vnetij, nekatere od teh kemikalij, ki z uporabo pronicajo v nožnico, pa so tudi rakotvorne. Mnogi ginekologi zato opozarjajo, naj se ženske na splošno izogibajo uporabi odišavljenih vložkov, tamponov, dnevnih vložkov, mil, kopeli in preostalih sredstev, ki so kakor koli v stiku z nožnico.

Premalo spanja

Čeprav se na splošno zagovarja, da mora ženska med menstruacijo živeti po čim bolj ustaljenem ritmu in ne sme dovoliti, da bi ji mesečna krvavitev kakor koli popačila življenje, pa je neka stvar, za katero strokovnjaki pravijo, da bi si jo med menstruacijo morali privoščiti več. To je spanje. Spanec je ključen za preprečevanje menstrualnih krčev, pravijo, saj skrbi za zmanjševanje stresa in vnetnih možnosti telesa. Vse to pripomore k blaženju simptomov PMS-ja in menstrualnih krčev.

Izpuščanje dnevne rekreacije

Ker nas vse boli in se ne počutimo dobro, navadno v tistih dneh v mesecu kar preskočimo dnevni odmerek rekreacije. A je to velika napaka. Z vadbo se namreč pospeši krvi obtok, kar poskrbi za veliko manj bolečin in krčev, poleg tega pa redna telesna aktivnost tudi izboljšuje spanec. Zdravstvene smernice priporočajo vsaj trideset minut telesne vadbe petkrat na teden, tudi med menstruacijo. Raziskave so pokazale, da so ženske, ki se sploh ne ali pa zelo malo gibljejo, bolj nagnjene k PMS-ju. Lahna telesna aktivnost, kot so plavanje, kolesarjenje ali hoja, je idealna za tiste dni v mesecu.

Estrada

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

sanjska-poroka
Nagrada je šla v prave roke

Petra in Miha komaj čakata na sanjsko poroko

Kraljica Camilla
Rada nabira gobe

Sin kraljice Camille razkriva kakšno je njeno življenje danes

john amos
Bizarno

Hči Johna Amosa za njegovo smrt zvedla 45 dni kasneje in kar preko medijev

Cassie Ventura, P
"To ni smešno za nikogar, ki je šel skozi to"

Cassie Ventura zgrožena nad spletnimi šalami po aretaciji P. Diddyja

Zanimivosti

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?

pes
Razstava

V Celju bo do nedelje na ogled 17.000 psov z vsega sveta