Estrada

Vsestranski riž čisti pore in krepi lase

Maja Bevk, Maja
4. 7. 2017, 15.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kadar nam zmanjka kupljenih negovalnih sredstev, smo primorani na hitro najti nekaj v shrambi.

Običajno so pri roki vsaj med, olivno olje, morda kakšna limona ali avokado. Kadar smo brez vsega naštetega, pa imamo v omari zagotovo riž. Eno najbolj razširjenih živil na svetu je tudi odlično lepotilno sredstvo; zlasti riževa voda daje lasem moč in sijaj, koži pa prožnost in mehkobo.

Azijske ženske že stoletja uporabljajo riževo vodo, da si polepšajo obraz, telo in lase. Tradicionalno se na riževih farmah na Kitajskem, Japonskem in drugod po jugovzhodni Aziji ženske kopajo in umivajo z vodo, s katero so čistile riž.

Etnična skupina Yao iz kitajske vasi Huangluo je živ dokaz te trditve. S povprečno dolžino las 1,82 metra so te ženske zapisane v Guinnessovo knjigo rekordov kot vas z najdaljšimi lasmi na svetu. Poleg tega ne osivijo vse tja do 80. leta starosti. Ženske Yao verjamejo, da riževa voda, s katero si čistijo lase, pomaga k njihovemu dolgemu, čistemu in črnemu naglavnemu okrasju. Z njo si pomagajo pri česanju vozlov in tudi pri zavijanju las okoli glave v velikansko figo, ki jo imenujejo tudi božja figa.

Riževa voda dejansko odlično učinkuje na kožo in lase. Zadnja raziskava je pokazala, da zmanjša trenje las med seboj in izboljša njihovo elastičnost, saj vsebuje inositol, ogljikov hidrat, ki je sposoben popravljati poškodovane lase in jih tudi zaščititi pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Inositol ostane v laseh tudi po spiranju, s čimer jim zagotavlja lepotilne učinke na dolgi rok. Dodatno pa aminokisline v riževi vodi krepijo lasne korenine, dajejo lasem volumen in sijaj ter jih naredijo svilnato gladke.

Lepotni učinki pa se tu še ne končajo, saj ima riževa voda blagodejno moč tudi na kožo. Hladi vneto kožo, vlaži, izboljša prekrvitev, varuje pred starostnimi temnimi lisami in čisti. Če jo pustimo na koži, nekateri zatrjujejo, da celo blago ščiti pred sončnimi žarki.

Kako do riževe vode?

Riževo vodo si lahko naredimo sami, vse, kar moramo storiti, je le ujeti vodo, s katero smo splakovali riž. Potrebujemo pol skodelice nekuhanega bio riža (rjavega, belega dolgozrnatega, belega okroglozrnatega ali kateregakoli drugega) in dve do tri skodelice vode. S prvo skodelico vode operite riž, da z njega odstranite morebitno umazanijo in smeti. Nato riž stresite v kozico in ga prekrijte s preostalo vodo. V njej naj se namaka od 15 do 30 minut. Med občasnim mešanjem ali mencanjem med prsti bo voda postala motna. Prelijte jo v čisto posodo in jo uporabite v lepotne namene.

Lahko jo tudi fermentirate (dan ali dva jo pustite na sobni temperaturi) in tako še povečate njeno lepotno moč. Pomembno: riževo vodo shranjujte v hladilniku največ teden dni, pred uporabo pa jo vsakokrat pretresite.

Luščilo

Ne zavrzite riža, ki vam je ostal od kosila, preprosto ga zmečkajte v hranljiv piling za kožo telesa. Dodajte mu žlico kokosovega ali olivnega olja, limonin sok ali kakšno kapljico eteričnega olja (sivka, sladka pomaranča). Piling lahko uporabljate enkrat na teden.

Kot obrazni tonik

Ker je riževa voda bogata z vitamini skupine B, je odlična za mehčanje in učvrstitev kože kot tudi za oženje por. Obraz si najprej umijte z nežnim čistilom. V pripravljeno riževo vodo pomočite kosem vate in si z njo osvežite obraz. Ne spirajte.

Kot maska

Vzemite močnejšo papirnato kuhinjsko brisačko ali gazo in jo obrežite v ovalno obliko, da si boste z njo lahko pokrili obraz. Izrežite luknje za oči, nos in usta. Napojite jo z riževo vodo, nežno ožemite in položite na obraz za 15 minut.

Kopel

Razvajajte svoje telo s čudovito riževo kopeljo z dodatkom sivke. V muslinasto vrečko dajte pol skodelice riža in dve žlici sivkinih cvetov. Vrečko položite v pripravljeno kopalno vodo in uživajte v kopeli. Namesto sivkinih cvetov lahko uporabite tudi pomarančne ali limonine olupke in cvetne liste ognjiča.

Za lase

Riževa voda je odličen balzam za lase, saj jih gladi, neguje razcepljene konice in popravlja poškodovane lase. Za še boljši učinek dodajte riževi vodi nekaj kapljic eteričnih olj, kot so rožmarin, sivka ali kamilica. Po šamponiranju zlijte riževo vodo na lase in lasišče, nežno zmasirajte in pustite učinkovati do 5 minut. Sperite kot običajno.

Majin nasvet: Nekateri riževi vodi dodajo tudi zeleni čaj, zaradi katerega lasje še bolj zasijejo in se okrepijo. Poleg tega zeleni čaj preprečuje izpadanje las.

Estrada

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

Zanimivosti

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?