Estrada

S strehe na krožnik

Priredil: E. K., Zeleni raj
4. 7. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Visoko nad Strandom, eno najbolj prometnih londonskih ulic, na strehi štirinadstropne zgradbe, ležijo štirje vrtovi: zelenjavni, zeliščni, sadni in kmečki vrt.

To ni strešni vrt za sončenje, temveč so vrtovi namenjeni vzgoji užitnih rastlin – kljub svojim omejenim razsežnostim. Širina vrtov ne presega dolžine običajne pisarniške mize, le dolžina je osupljiva: vsak od njih meri okoli 20 metrov. Vrtovi niso namenjeni le pridelavi vrtnin, zelišč in sadja, ampak tudi privabljajo opraševalce. Znano frazo z vrta na krožnik bi lahko priredili v s strehe na krožnik. Žal lahko v jedeh, pripravljenih iz teh svežih sestavin, uživajo le zaposleni v banki Coutts, eni najstarejših angleških bank.

Vrt v koritih

Vodja kuhinje v banki je Peter Fiori. Pred leti se je naveličal opazovati neizrabljene strešne površine skozi okno svoje pisarne, zato je predlagal prijatelju, vrtnemu oblikovalcu Richardu Vinu, naj pripravi načrt za ozelenitev strehe. Chefov predlog za pridelavo vrtnin in sadja na strehi je upravni odbor banke brez obotavljanja sprejel. Prva korita so postavili spomladi leta 2011, jih napolnili s tremi tonami komposta in posadili prve sadike.

Barviti krompir in solatnice

Vzoru vrta na strehi banke Coutts so kmalu sledile še druge restavracije, vendar pionirskega vrta ne presega nobeden. Kdo drug pa goji duglazijo na strehi samo zato, da bi njene iglice, pomešane z morsko soljo, prispevale značilno limonino aromo ribjim jedem? Pestrost rastlinja na strešnem vrtu Skyline (Obzorje) se je z leti povečala na osupljivih 500 vrst in sort, razporejenih med približno 15.000 rastlin v enem letu.

Vrtnine sicer vzgajajo zaradi pridelka, kar pa ne pomeni, da je njihov videz nepomemben. Zato gojijo tudi miniaturni korenček, vijoličasti in škrlatni krompir in razne barvite solatnice.

Sadike vzgajajo sami, trikrat letno, tako da zelenjavni vrt ni nikoli prazen.

Štirje vrtovi na štirih straneh neba

Zeliščni vrt leži na zahodni strani stavbe, obrnjen proti zadnji strani cerkve St. Martin-in-the Fields. Na njem odlično uspevajo sredozemska zelišča, kot so rožmarin, sivka in različne vrste mete, saj se ves dan kopajo v soncu, ne da bi jih senčile bližnje zgradbe.

Na zelenjavnem vrtu gojijo tudi fižol preklar (oprt na stožčasto povezane prekle), a v koritih, pomaknjenih v okenske niše, kjer jih veter ne more doseči. Celo trta sorte 'Pinot Meunier' se ovija okoli kovinske ograje. Čeprav se jeseni ta vrt začne skrivati v senci, na vrhuncu poletja na njem zorijo sočni paradižniki različnih sort. Korita niso nikoli prazna: brž ko ena zelenjadnica zaključi svojo sezono, jo takoj zamenjajo z novo sadiko.

Najbolj vroče je na sadnem vrtu, s katerega se odpira pogled na postajo Charring Cross. Čeprav sicer velja, da imajo maline raje manj vroče in bolj vlažno rastišče, to jagodičje lepo obrodi na strehi. Gojijo rdeče in rumene maline, pa tudi robidnice. Leta 2014 so pridelali dobrih 30 kg jagodičja! Le kosmuljam ni všeč ta sončna lega.

Na kmečkem vrtu prevladujejo cvetlice iz preteklosti, kot so dišeči grahor, kovačnik in rudbekija, v družbi lepljivca, kijevke in ognjenega trna. Ta vrt ni le za okras, temveč predstavlja pašo za opraševalce. Poleg cvetlic raste tudi več sort jabolk, hrušk, smokve in drugo.

Voluharja ni, sta pa vročina in veter

Vrtove negujejo po ekoloških načelih, torej uporabljajo domači kompost, z dodatkom morskih alg. Zalivanje poteka s kapljičnim sistemom, zaradi močnega vetra pa ne uporabljajo kopren ali mrež. Pred kratkim so postavili kompostnik, v katerega so vložili kalifornijske gliste, da bi odpadke čim učinkoviteje predelovali.

Kot vse ima tudi tak strešni vrt svoje pluse in minuse. Tu nimajo težav z voluharjem ali bramorjem; sprva so se morali braniti pred golobi, ki pa so jih začeli preganjati galebi. Tudi polži jim ne delajo škode, spopadajo pa se s skrajnimi razmerami zaradi vetra in vročine, ki tu lahko doseže celo 40 0C. Izkoristijo vsako možnost, zato sadijo toplotno občutljivejše rastline v bližino rež, skozi katere piha topel zrak iz ventilacijskega sistema zgradbe.

Paradižnike tipa volovsko srce gojijo podobno kot buče, torej jih ne opirajo na palice, temveč se ovijajo okoli posod, v katerih rastejo; drugim sortam krajšajo rast, namesto da bi tvorili plodove, ki ne bi nikoli dozoreli.

Strešni vrt Obzorje je dokaz, da je mogoče vrtnariti tudi v na videz nemogočih razmerah, le domišljiji moramo pustiti prosto pot do obzorja.

Estrada

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

Zanimivosti

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?