Estrada

Neplodnost je vse večja težava Slovencev

Monika Kubelj, Bodi Zdrava
11. 5. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

O neplodnosti je bilo v preteklem letu veliko govora celo na nacionalni ravni.

Težava postaja očitna precejšnja, saj se z njo spoprijema vsak šesti slovenski par. Prej ko pride do zdravljenja, prej pride do starševstva, so se strinjali na začetku nacionalne kampanje ozaveščanja o neplodnosti in v okviru katere je zelo aktiven Zavod Vitalica. A ne gre vse metati v en koš. O neplodnosti govorimo tedaj, ko pri paru do zanositve ne pride po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. Pogosto je primernejši izraz zmanjšana plodnost.

Pogostost neplodnosti

S tem pomembnim zdravstvenim, psihološkim in socialnim vprašanjem se v današnjem času sreča vsak šesti par v Sloveniji. Ta visoka številka marsikoga preseneti, saj se neplodnosti v družbi običajno ne zazna; prizadeti namreč o psihičnem in socialnem bremenu neplodnosti neradi govorijo. Ker vprašanje neplodnosti zadeva par, je treba vzrok za neplodnost iskati tako pri moškem kot pri ženski. Če je vzrok neplodnosti pri ženski, gre za žensko neplodnost, če je pri moškem, pa gre za moško neplodnost. Obe obliki sta približno enako pogosti. Velikokrat pa je vzrok pri obeh. Pri desetini zmanjšano plodnih parov ostane vzrok zmanjšane plodnosti nepojasnjen.

Vzroki neplodnosti

Moška neplodnost pomeni ugotovljeno slabo kakovost ali odsotnost semena. Med najpogostejšimi vzroki za to so vnetja, poškodbe, kromosomske, genetske, hormonske in prirojene nepravilnosti, motnje v spuščanju moda, razširjene krvne žile ter nepravilnosti po operativnih posegih in nekaterih vrstah zdravljenja (predvsem zaradi malignih bolezni). Neugodno vplivajo tudi različne razvade in psihični vzroki. Pogosto pa jasnih vzrokov za slabo kakovost ali odsotnost semena ni mogoče najti.

Kakšni pa so vzroki ženske neplodnosti?

Velik del vzrokov ženske neplodnosti zajemajo zapletene motnje ovulacije, ki ovirajo mesečno sproščanje jajčne celice in pripravo maternične sluznice na ugnezditev zarodka. Zelo pogoste so okvare jajcevodov in jajčnikov zaradi vnetij in endometrioze, ki ovirajo potovanje semena, oploditev jajčne celice, razvoj zgodnjega zarodka ter potovanje in prenos zarodka v maternico. Med drugimi pomembnimi in pogostimi vzroki so še razvojne in druge nepravilnosti maternice, čezmerna telesna teža, nove tvorbe v notranjih rodilih, prezgodnja menopavza in sistemske bolezni (na primer sladkorna bolezen, bolezni ščitnice idr.). Na plodnost neugodno vplivajo tudi različne razvade (alkohol, tobak).

Kaj je endometrioza?

Zakaj bi vas morala zanimati? Zato ker je v tem kontekstu lahko vzrok za nepojasnjeno neplodnost.

  • Endometrioza prizadene vsako deseto žensko v rodnem obdobju.
  • Ob neustreznem ukrepanju lahko trajno poškoduje različne organe (rodila, črevo, slepič, ledvice, mehur …).
  • Boleča menstruacija ne pomeni zgolj občutljivosti, lahko je simptom endometrioze.
  • Je pogost vzrok z a nepojasnjeno neplodnost.
  • Nosečnost ni zdravilo proti endometriozi! To je le zelo razširjen mit. Zdravila proti endometriozi še ne poznamo.
  • Zaradi raznih mitov in stereotipov je pogosto diagnosticirana več let po pojavu prvih simptomov.
  • Zaradi slabe prepoznavnosti je bolezen pogosto spregledana ali napačno diagnosticirana.

Z namenom ozaveščanja so v preteklem letu ženske, ki iz prve roke vedo, kako je živeti z endometriozo, ustanovile Društvo Endozavest. Želijo si, da se vsa ta nevidnost in skrita stiska žensk končno prepoznata ter da se endometrioza obravnava kot resno ginekološko stanje. Z njimi sodeluje tudi doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka za ginekologijo in porodništvo, ki velja za vodilno strokovnjakinjo na področju endometrioze pri nas.

Postopek ugotavljanja ženske neplodnosti obsega ultrazvočne, endoskopske, hormonske in genetske preiskave. Endoskopski postopki ugotavljanja so pri ženski hkrati tudi postopki za kirurško odstranitev nekaterih vzrokov neplodnosti. Pri moškem je najpomembnejša analiza semena. Poleg različnih androloških preiskav sta včasih potrebna tudi kirurški odvzem in temeljit mikroskopski pregled tkiva mod. V bolj zapletenih primerih neplodnosti, ki jih povzroča prej omenjena endometrioza, je potrebna natančnejša diagnostika in zdravljenje v za to posebej specializiranem Dnevnem centru za endometriozo Ginekološke klinike v Ljubljani.

Ključnega pomena – zdravljenje neplodnosti

Dejstvo je, da imamo otroke vse pozneje, da smo močno psihično obremenjeni. Da ljudje iščejo rešitve za hitrejšo zanositev, kažejo tudi številna prehranska dopolnila, ki jih ne manjka, in nasveti alternativcev. A držimo se medicinskih okvirov. Ni dolgo tega, ko sta bili neplodnost oziroma zmanjšana plodnost skoraj nepremagljivi. Sodobna medicina pa pozna uspešne načine ugotavljanjavzrokov neplodnosti pri moškem in ženski ter jih zmore uspešno odpraviti. Neplodnost zdravijo tako, da se najprej ugotovi vzrok, ki se ga skuša odpraviti s svetovanjem, zdravili ali kirurškimi posegi. Kadar zanositev ni mogoča s spolnim odnosom, je priporočljiva oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP), s katero je mogoče uspešno pomagati tako pri ženski kot pri moški neplodnosti. Najbolj razširjeni sta znotrajtelesna oploditev (semenske celice se vnese v maternico) in zunajtelesna oploditev (IVF – angl. in vitro fertilization: jajčne in semenske celice se oplodi zunaj telesa, zarodek pa se nato prenese v maternico). V zunajtelesno oploditev spadata tudi neposredna oploditev z vnosom semenske celice (ICSI – angl. Intracytoplasmic sperm injection) in oploditev z izbrano semensko celico (IMSI – angl. Intracytoplasmic morphologically selected sperm injection).

Velik delež žensk tako po hormonskem kot po kirurškem zdravljenju naravno zanosi. Če ženske najpozneje eno leto po kirurškem posegu še ne zanosijo, se jim priporoča OBMP. Tako se kirurški postopki zdravljenja in postopki OBMP med seboj dopolnijo. Pri moški neplodnosti takoj, razen pri redkih izjemah, sledijo postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Po dostopnosti do postopkov OBMP se Slovenija v najnovejših evropskih poročilih uvršča takoj za skandinavskimi državami. Tudi po uspešnosti postopkov se lahko primerjamo z najboljšimi. Kar štirje odstotki vseh slovenskih otrok se rodijo po postopkih OBMP glede na vse novorojence. V Sloveniji imajo pari možnost šestih brezplačnih postopkov OBMP za prvo rojstvo in nadaljnje štiri postopke za vsako naslednje rojstvo. Tako so lahko uspešni tako pari z velikimi možnostmi za uspeh enega postopka kot pari, pri katerih je uspešnost enega postopka zaradi slabega odziva jajčnikov na spodbujanje z zdravili nekoliko manjša.

Vabilo k darovanju spolnih celic

Oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP) z darovanimi spolnimi celicami je edini način zdravljenja tistih parov, pri katerih zaradi bolezni moškega ali ženske z nobenim postopkom ni mogoče pridobiti semenskih ali jajčnih celic ali pa sta partnerja nosilca hudih dednih bolezni. Tem parom, ki jih je med vsemi pari po ocenah strokovnjakov približno pet odstotkov, pomagajo do želenih otrok z darovanimi spolnimi celicami.

Kakšen je postopek? Postopek poteka v dveh korakih. V prvem koraku opravite pregled pri zdravniku, ki vas bo povprašal o vašem zdravju, zapisal vašo telesno višino in težo, konstitucijo, barvo oči, las in polti. Ob tej priložnosti bo odgovoril tudi na vsa vaša vprašanja. Temu bodo sledile vse potrebne preiskave, s katerimi se ugotavlja morebitne telesne nepravilnosti, s preiskavo krvi pa se določi vašo krvno skupino in ugotovi morebitne spolno prenosljive bolezni. Če bodo izvidi primerni, boste lahko darovali spolne celice. V drugem koraku, tj. po odvzemu spolnih celic, se seme darovalca v laboratoriju dodatno pregleda, da se izključi možnost uporabe okuženega semena ali semena slabe kakovosti. Jajčne celice se odvzame drugače: s hormoni se spodbudi jajčnike in z ultrazvočno vodeno punkcijo jajčnikov se odvzamejo jajčne celice. Seveda se tudi jajčne celice v laboratoriju podrobno pregleda. Podrobnosti postopka spodbujanja jajčnikov in odvzema jajčnih celic vam bo razložil vaš zdravnik. Na vsa vprašanja najdete odgovore tudi na www.reprodukcija.si.

Estrada

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla