Estrada

Pomoč rastlinskih hormonov v menopavzi

Marijana Mandić, Maja
11. 5. 2017, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Manj vročinskih oblivov, močnejše kosti, mlajša koža.

Rastlinski ali fitohormoni so pomembni sestavni deli mnogih rastlin. Njihova naloga je, da spodbujajo in uravnavajo rast, izmenjavo snovi in razvoj. Izoflavoni, lignini in drugi rastlinski hormoni pa lahko pomagajo tudi ženskam v menopavzi. Te sekundarne rastlinske snovi namreč delujejo podobno kot ženski spolni hormoni (estrogen, progesteron), le da v milejši obliki. Zakaj si torej ne bi težav, ki jih prinaša obdobje klimakterija, olajšali na naraven način?

Tako imenovani rastlinski hormoni so se doslej izkazali za učinkovite pri manjših ali srednje velikih težavah v menopavzi, denimo pri vročinskih oblivih, nihanju razpoloženja in motnjah spanja, ki prizadenejo približno tretjino vseh žensk okoli 50. leta starosti. Njihova prednost pred sintetičnim hormonskim zdravljenjem je ta, da so brez stranskih učinkov, ne povečujejo tveganja za razvoj raka na dojkah kot tudi ne tromboze in kapi.

Pri tem je treba upoštevati, da ima vsaka rastlina, bogata s hormoni, svojo specifiko in terapevtsko moč. Ginseng poskrbi za mirnejši spanec, grozdnata svetlika in šentjanževka delujeta proti depresivnemu razpoloženju in vročinskim oblivom, medtem ko soja pomaga pri ginekoloških težavah, kot je suhost nožnice.

Ko se pokažejo prvi znaki menopavze, vam torej priporočamo preparate z visokim deležem rastlinskih hormonov, za preprečevanje simptomov pa zadostujejo tudi že rastlinski hormoni iz prehrane. Povedano drugače: kdor denimo dnevno uživa sojo in stročnice, lahko menopavzo odmakne za kakšno leto ali dve oziroma si zagotovi, da tudi ko ta nastopi, ne bo povzročala večjih nevšečnosti.

Najboljši viri rastlinskih hormonov

Žajbelj

Vsebuje estrogenu podobne rastlinske hormone, ki omilijo nočne napade vročine v klimakteriju. Doziranje: od 1 do 2 skodelici čaja pred spanjem.

Suhe marelice, datlji, slive

Vsebujejo fitoestrogene, ki spodbujajo aktivnost kostnih celic (osteoblastov) in varujejo pred osteoporozo. Doziranje: od 5 do 8 sadežev vsake vrste na dan.

Timijan, luštrek

Vsebujeta beta sistosterol, ki upočasni hormonsko povezano izpadanje las med menopavzo. Doziranje: od 3 do 5 skodelic čaja dnevno.

Lanena semena

Vsebujejo 370.000 mg estrogenu podobnega lignina na 100 g, kar je največ v rastlinskem svetu. Omilijo tipične težave v menopavzi, kot so vročinski oblivi in motnje spanja, kožo naredijo mlajšo, varujejo pred izsušitvijo nožnice. Doziranje: 25 g na dan. Potresite jih po solati ali zamešajte v jogurt.

Hmelj

Vsebuje fitohormone stigmasterol, kampesterol in beta-sistosterol. Ti uravnavajo hormonsko neravnovesje v telesu in preprečujejo hormonske migrene. Doziranje: 3 skodelice čaja na dan.

Olje svetlina

Vsebuje esencialno linolsko kislino, ki se spremeni v hormon prostaglandin. Ta je zadolžen za regeneracijo in glajenje kože. Doziranje: 3-krat dnevno 1 kapsula.

Brokoli, korenje, šparglji, ribez

Vsebujejo diosgenin in lignin, ki upočasnjujeta staranje ter varujeta kožo in lase pred škodljivimi kislinskimi molekulami. Doziranje: 150 g enega od naštetih po vaši izbiri na dan.

Triplat

Vsebuje fitoestrogen diosgenin, ki znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi. Deluje kot sredstvo proti staranju kože, zlasti pa jo varuje pred hormonskimi mozolji. Doziranje: vsak dan 3 skodelice čaja iz 3 g semen triplata.

Česen

Vsebuje žveplove spojine, ki nižajo hormonsko pogojen povišan krvni tlak in holesterol ter tako ščitijo pred trombozo. Doziranje: do 3 stroki svežega česna na dan.

Bučna semena

V 100 g bučnih semen je 21.400 mikrogramov lignina, ki blaži razdražljivost. Doziranje: 1 pest semen na dan.

Divji jam

Vsebuje diosgenin, ki se v telesu spremeni v estrogen in testosteron. Harmonizira celotno hormonsko sliko, spodbuja stabilnost kosti in obnavljanje celic. Doziranje: največ 1000 mg na dan (5 kapsul).

Estrada

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla