Estrada

Kdo je boljši v kuhinji?

Tomaž Mihelič
17. 11. 2014, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

So boljše kuharice ali kuharji? Na to vprašanje ima vsak svoj odgovor, če pa pogledamo v vsakdanje življenje, je položaj protisloven: na eni strani so prav ženske tiste, ki prevladujejo za štedilnikom, vsaj v gospodinjstvih, šolah in drugih ustanovah, v resničnostnih šovih in vrhunskih restavracijah pa so v večini moški. Dilema o tem, kdo je boljši, se s tem le še stopnjuje. Na pomoč smo poklicali tri priznane in ta trenutek najbolj oblegane kuharske mojstre pri nas.

Arhiv Svet24
Bine Volčič

Bine Volčič, Marko Pavčnik in Tomaž Kavčič so nam pojasnili, kako gledajo na večno vprašanje o odlikah enega in drugega spola za štedilnikom. Zakaj so v resničnostnem šovu ostali samo kuharji, je napor v kuhinji prevelik za nežnejši spol in kdo v njihovi družini vihti kuhalnico, mož ali žena?

Bine Volčič

Nikakor ne morem reči, da so ženske slabše kuharice! Res je poklic v gostinstvu izredno fizično in psihično naporen; samo tekmovanje v šovu traja dolgih trinajst tednov in poteka v popolni izolaciji od zunanjega sveta, zato so v prednosti bolj vzdržljivi posamezniki. V obeh prejšnjih sezonah oddaje Gostilna išče šefa sta bili v finalu ženski tekmovalki, zakaj pa nista dosegli končnega uspeha, je treba vprašati gledalce, ki so s svojimi glasovi izbrali zmagovalca. Oba vidika napornega dela sta enako pomembna: fizična utrujenost vpliva na psihično stanje, v katerem je težko kopičiti nove ideje in ustvarjalno blesteti. Mogoče se je moškim kljub stresnim razmeram laže osredotočiti zgolj na kuhinjo, saj smo po splošnem značaju zelo ciljno naravnani. A kot rečeno, izkušnje iz prejšnjih sezon tega niso potrdile, letos pa je res tako, da je v zadnjem mesecu tekmovanja ostalo pet moških kuharjev.

Pri meni doma pa zaradi zahtevnih projektov, ki jih oba z ženo trenutno vodiva, časa za skupno kuhanje in družinske obede žal ni veliko. V splošnem smislu sva si razdelila »področja«, hladne jedi pripravlja ona, jaz pa uživam za štedilnikom. Seveda me žena velikokrat navduši, a bolj kot kuharsko znanje pri njej cenim čustva, s katerimi začini svoje jedi.

Tomaž Kavčič

"Še največjo težavo ženskam v kuhinji povzročajo nemogoči urniki, ki jih je težko uskladiti z družinskimi obveznostmi. Dejstvo, da ženske niso množično udeležene v vrhunski kulinariki, pač izhaja iz tradicionalnega ustroja družbe." - Tomaž Kavčič

Šov je eno, resnično življenje pa nekaj povsem drugega. Sam si dela, kaj šele uspeha v kuhinji ne predstavljam brez ženske roke. ker sem zrasel ob mami in noni kuharici, ženske v kuhinji seveda izjemno spoštujem in vem, da so nepogrešljive. Morda so med medijsko izpostavljenimi vrhunskimi kuharji res v manjšini, toda tudi v vrhunski kulinariki so ženske povsem enakovredne moškim. V karieri kuharja ne gre toliko za sam fizični napor, še največjo težavo ženskam v kuhinji povzročajo nemogoči urniki, ki jih je težko uskladiti z družinskimi obveznostmi.

Dejstvo, da ženske niso množično udeležene v vrhunski kulinariki, pač izhaja iz tradicionalnega ustroja družbe. Toda v vsaki kuhinji vrhunskega kuharja so ženske, ki so zaslužne za mojstrov uspeh. Žal imam doma zelo malo časa za kuhanje. Tudi sicer je največkrat tako, da tisto, kar delate profesionalno, redko sproščeno naredite tudi zase. Z mojo Flavio doma ob redkih trenutkih, ki jih imava na voljo za kuhanje, prisegava predvsem na preprosto in hitro pripravo hrane, s spoštovanjem temeljnega načela »sezonsko in lokalno«. V tem sva oba enako dobra.

Marko Pavčnik

Ženske so enkratne kuharice. Samo pomislite, v koliko družinah se vsak dan skuhata kosilo in večerja, koliko peciva se napeče! Tudi v profesionalnih kuhinjah je nemalo žensk. Nekatere so izredno uspešne in so pometle z vso moško konkurenco. Je pa res, da prevladujemo moški, tudi zato, ker se znamo osredotočiti na eno delo in ga opraviti kar najbolje, ženske pa imajo s tem včasih težave.

Za uspeh v našem poklicu, da izstopiš iz povprečja, je treba delati res veliko več ur, kot je v navadi, in temu posvečati tudi prosti čas, da se izobražuješ, bereš, opazuješ... delo je fizično zelo naporno, zato ga ženske težje zmorejo. Njihova kariera je večkrat prekinjena zaradi otrok, in to prav v najbolj ključnem obdobju za veliki preboj. Imeti morajo res izjemno podporo, da jim uspe. Takšno, kot jo imajo moški predstavniki v našem šovu, ki so tudi starejši od deklet, prišli so kot profesionalci in imeli veliko več predznanja. Osredotočili so se na zmago in ne zgolj na učenje kot večina žensk. Pri kuhanju doma pa najbolj uživam, kadar vsi skupaj pripravimo kaj okusnega. Katja svoj prostor z veseljem odstopi, saj v moji odsotnosti ves čas kuha za otroke. Vsekakor pa tudi meni prija, da se lahko samo usedem in pojem domač kuhan obrok, in to ne glede na to, kdo kuha.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste