Zimski športi

'Vražja Slovenka' z olimpijsko kolajno

STA/M.J.
20. 1. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekdanja slovenska alpska smučarka Katja Koren Miklavec je na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994 osvojila bronasto kolajno v slalomu. Letos od tega dosežka mineva 20 let, Korenova pa je kot predsednica Fundacije za financiranje športnih organizacij še zmeraj predana športu, še vedno spremlja tudi tekme alpskega smučanja.

Nikola Miljkovic/Ekipa

Osemintridesetletna Katja Koren Miklavec je ena od "vražjih slovenskih deklet", ki so bile v zlatih časih slovenskega alpskega smučanja v devetdesetih letih proti prelomu stoletja stalne obiskovalke zmagovalnih stopničk. 22. decembra 1993 je v Flachauu slavila edino zmago v svetovnem pokalu v superveleslalomu, nekaj mesecev kasneje je na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojila bronasto olimpijsko medaljo v slalomu. Občasno še uživa na smučeh, najraje s svojima hčerama in možem, sicer pa se je od vrhunskega športa zaradi težav s hrbtenico poslovila leta 1997.

"Seveda se spomnim olimpijskega odličja, čeprav je od tega že dvajset let, saj čas hitro mineva. Zmeraj ko so na sporedu olimpijske igre, se spomniš svojih podvigov. Tudi če se tega ne bi želela spominjati, se, saj se igre vrnejo vsaka štiri leta in se vedno znova o tem govori. Olimpijska kolajna je pika na i v karieri vsakega športnika, zato je tudi meni ostala v lepem spominu," je ob odprtju razstave fotografij ob 50. obletnici Zlate lisice v Mariboru dejala Korenova.

Meni, da je alpsko smučanje izredno naporen šport, še posebej za dekleta, a ji je v življenju prineslo tudi ogromno lepega. "Smučanje je meni prineslo ogromno pozitivnega, a lahko rečem, da je za dekleta izredno težek šport. Skoraj vse pesti veliko poškodb, a meni je šport prinesel tudi veliko delovnih navad. Sama sem z njim še vedno povezana, ga tudi spremljam, a nisem aktivno vpeta v delovanje. Zdaj se sicer vračam v šport preko Fundacije za šport. Lahko rečem tako, mladost sem dala športu, potem sem se posvetila drugim stvarem, zdaj se z vsemi temi izkušnjami dobro znajdem tudi v poslovnem svetu, šport pa me še vedno zelo veseli," je povedala Korenova.

Vsekakor v karieri marsikaterega športnika oziroma športnice nastopijo tudi krizni trenutki, ko so dosežki slabši, to je letos doletelo slovensko šampionko Tino Maze, ki pa bo tudi v Sočiju eno glavnih slovenskih orožij za kolajne. "Letos je kar nekaj dobrih, kaj dobrih, odličnih smučark. Tudi Tina je še vedno vrhunska tekmovalka, a ji žal ne gre. Jaz se spomnim sebe. Veš, da si dober, veš, da si sposoben veliko več, a nimaš tistega občutka, ne znaš ga spraviti ven, lahko narediš karkoli, pa ne gre, s tem se soočijo vsi vrhunski športniki. Nekaj se mora obrniti v pravo smer, potem bo šlo. Tina kaže, da je še vedno dobra, a ji ne gre, nekaj jo zavira. Vendar pa tega ne moremo rešiti mi, mediji ali trener. Tina bo morala sama to najti, upam, da ji bo uspelo še pred olimpijskimi igrami," je o dvakratni olimpijski podprvakinji iz Vancouvra dejala Korenova.

Mariborčanka bo tudi letos spremljala igre v Sočiju preko televizijskega ekrana, kolikor ji bo to dopuščal čas. "Televizija bo vsekakor vključena, a bomo videli, koliko bo časa za ogled tekem. Med tednom smo čez dan v službah, zato je bilo meni zmeraj bolj všeč, če so bile tekme na sporedu v takšnem časovnem pasu, da smo jih lahko gledali popoldan. Tudi sicer kdaj pogledam kakšno tekmo, olimpijske igre pa so sploh nekaj posebnega. Povsod se o tem poroča in si res na tekočem z dogajanjem," je še povedala Korenova.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste