Nogomet

Velika pariška priložnost

M.J.
8. 4. 2014, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko je bilo na odločitve v osmini finala letošnje izvedbe lige prvakov treba čakati celo večnost, povratna četrtfinalna srečanja na spored prihajajo, še preden bi se utegnil poleči prah s prvih tekem. V vročici napetega pričakovanja madridski kraljevi klub ne bi smel imeti težav z branjenjem prednosti 3:0 na gostovanju v Dortmundu, medtem ko se precej bolj odprt zdi dvoboj, katerega prvo polovico je povzpetnik iz francoske prestolnice PSG na domačem igrišču dobil z izidom 3:1.

Reuters

Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je relativno mlado (sploh če ga primerjamo s tradicionalnimi evropskimi institucijami) klubsko ime Paris Saint Germain postalo stalnica na francoski sceni in po prevzemu mogočne televizijske korporacije Canal + napovedalo še precej boljše čase. Bila je zlata doba novih televizijskih trendov, njihovi pionirji na čelu s prej omenjenim so služili velike denarje in tedanji vložek v klub s stadiona Parc des Princes je bil tolikšen, da je obljubljal prevlado na domači sceni ter odmevne evropske dosežke. In jih tudi zagotovil.

PSG je v domačih tekmovanjih postavljal rekorde ter osvajal lovorike, v Evropi pa je po osvojenih naslovih v pokalu UEFA in pokalu pokalnih zmagovalcev leta 1995 prišel do največjega uspeha na največjem odru.

Brazilca Rai in Valdo sta navdušujoče sodelovala z nepozabnima Georgeem Weahom in Davidom Ginolajem, ekipa je bila prava paša za vsa čutila in marsikdo ji je dajal zelo lepe možnosti za uspeh, ko se je v polfinalu lige prvakov srečala z Milanom.

V nasprotju s temi napovedmi novega francoskega finala po zgodovinskem slavju Marseilla leta 1993 so odločile izkušnje tedaj še mogočnega italijanskega kluba, ki je zaustavil pariški pohod in ki je, kot se je izkazalo pozneje, PSG od tako velikega odra oddaljil za skoraj dve desetletji. V tem času se je zgodilo marsikaj, Parižani so dosegli tudi nekaj zelo nizkih točk, toda ob izjemnem potencialu pariške prestolnice, v vseh pogledih enega od vodilnih svetovnih mest, je bil nov ambiciozen projekt le vprašanje časa.

 Vlagatelja so začeli iskati pred približno petimi leti, v svetu novodobnih bogatašev televizijski zneski kajpak niso bili dovolj, pravi ljudje pa so seveda prišli z Arabskega polotoka. Katarski emir, šejki v vlogi njegovih sodelavcev in njihova investicijska družba so potrebovali nekakšen klubski oglasni pano za kontroverzno svetovno prvenstvo leta 2022, Pariz se jim je zdel kot nalašč in nekaj sto milijonov vloženih evrov pozneje je PSG le korak oddaljen od vrnitve v polfinale lige prvakov. Ključen korak, če imamo v mislih javno izražene arabske želje o pokoritvi domače scene in o čim prejšnji uvrstitvi najmanj med štiri najboljše ekipe stare celine.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov