Šport

Gradnja se začne na prvi

Primož Salmič
27. 7. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Rogaški Slatini se danes začenja pokal Adecco, turnir štirih reprezentanc, ki se bodo v mestu stekla in zdravilišča merile še v soboto, jutri pa se bodo predstavile v Murski Soboti. Slovenija drevi ob 20.05 igra s Kanado.

Igralci in vodstvo slovenske reprezentance vseskozi ponavljajo, da jim na pripravah prav nič ne manjka. Sem bi lahko prišteli tudi pripravljalne tekme, ki jih bo Slovenija do začetka svetovnega prvenstva odigrala kar 14, prve tri od danes do sobote. Letošnji pokal Adecco je bil sprva mišljen kot troboj Slovenije, Gruzije in Kanade, a so se nato vodilni možje Košarkarske zveze odločili povabiti še Ukrajino. »Predvsem zato, ker je bila takrat še vedno gostiteljica EuroBasketa 2015, in pa zaradi razmer v državi. S tem jim skušamo malo pomagati ter krepimo odnose s po mojem mnenju vse pomembnejšo državo v evropski košarki,« je odločitev pojasnil direktor reprezentance Matej Avanzo.

Za selektorja Jureta Zdovca bo turnir prva priložnost, da na delu preveri, koliko so njegovi varovanci odnesli od prvega tedna priprav. »Priložnost bodo dobili igralci, ki so najboljše pripravljeni in ki v tem trenutku lahko igrajo več, oziroma tisti, ki do zdaj na članski ravni niso dobili priložnosti, tako bomo videli, kaj lahko od njih pričakujemo,« pravi Zdovc, ki je med slednjimi gotovo imel v mislih tudi trojico Matic Rebec, Aleksej Nikolić in Tomaž Bolčina, reprezentante do 20 let, ki so se po koncu evropskega prvenstva mlajših članov v torek pridružili treningom članske izbrane vrste. Seveda bi si Zdovc želel, da bi imel na voljo tudi Gorana Dragića in Erazma Lorbka, a slednja bosta še nekaj časa le gledalca. »To gotovo ni idealno, a zanju tako ali tako vsi vemo, kaj zmoreta in znata, za nekatere druge še ne,« razmišlja selektor.

Ta ne glede na zasedbo želi in od svojih varovancev zahteva zmage tudi na prijateljskih tekmah. »Zmagovalna miselnost je vedno pomembna in se gradi od prve tekme. Vseeno je, s kom igramo, od nas pričakujejo zmage, te pričakujemo tudi sami. Čeprav igramo z novinci v ekipi, moramo zmagati, tu ni debate,« je jasen Zdovc.

Direktor največja zvezda

Kanadska reprezentanca se ni uvrstila na svetovno prvenstvo v Španiji, vseeno pa se je to poletje zbrala in bo odigrala veliko število prijateljskih tekem v Evropi. Čeprav je v moštvu nekaj igralcev, ki so ali igrajo v ligi NBA, je prvo ime izbrane vrste, ki jo vodi selektor Jay Triano, vsekakor njen direktor Steve Nash. Slednji je pri 39 letih še vedno aktiven igralec, res pa je, da je v minuli sezoni zaradi težav s poškodbo odigral le 15 tekem za Los Angeles Lakerse. Reprezentančno kariero je že zaključil, zdaj v izbrani vrsti na treningih prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na svoje naslednike. Nash se bo v teh dneh, ki jih bo kanadska reprezentanca preživela v Sloveniji, gotovo posebej razveselil snidenja in druženja z Goranom Dragićem, s katerim sta skupaj igrala v Phoenixu in pri katerem je zdaj najboljši slovenski košarkar na mestu vodje moštva nasledil znamenitega organizatorja igre.

Spored turnirja
- četrtek (Rogaška Slatina)
Gruzija - Ukrajina (ob 17.15)
Slovenija - Kanada (ob 20.05)

- petek (Murska Sobota)
Ukrajina - Kanada (ob 17.15)
Slovenija - Gruzija (ob 20.05)

- sobota (Rogaška Slatina)
Gruzija - Kanada (ob 17.15)
Slovenija - Ukrajina (ob 20.05)

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste